Posibila legatura directa intre Aeroportul Otopeni si Gara de Nord din Bucuresti
Până să avem metrou de la Aeroportul Internaţional Bucureşti până în Capitală, am putea avea legătură directă cu trenul. Şefii de la Transporturi scutură de praf un proiect vechi de şapte ani şi mai fac o încercare. Costă 150 de milioane de euro, mai puţin decât varianta subterană, şi nici nu este atât de mult de lucru.
Bucureştiul rămâne una dintre puţinele capitale europene cu opţiuni limitate când vine vorba despre drumul de la aeroport până în oraş. Până şi bulgarii şi-au legat aeroportul de Sofia printr-o linie de metrou, inaugurată săptămâna trecută. Ministerul Transporturilor de la noi are însă planuri cu bătaie lungă. Vor să lege Otopeniul de Capitală cu metrou şi cale ferată până în 2020.
Dacă primul proiect se ridică la peste un miliard de euro, trenul de suprafaţă Gara de Nord – Aeroport ar putea costa de opt ori mai puţin.
„Aici nu avem nevoie nici de exproprieri, pentru că reţeaua există deja. Este vorba doar de cei 700 de metri unde trebuie construit”, spune Mariana Ioniţă, directorul de strategii al CFR S.A.
Cei 14 kilometri dintre Gara de Nord şi Mogoşoaia au doar nevoie de reparaţii, pentru ca viteza medie să o depăşească pe cea actuală, de 40 de km pe oră. Mai departe trebuie dublată linia existentă, construiţi alţi 700 de metri de şină şi un tunel de aproape 2,3 km care să coboare calea ferată sub DN1 şi aeroport.
Trenurile vor putea circula cu o viteză medie de 80 de kilometri la oră, ceea ce înseamnă că o călătorie din Gara de Nord şi până la Aeroportul Otopeni va dura 20-23 de minute.
„Trebuie un tren electric, în primul rând, un tren electric cu dublă comandă, ceva gen ramele de metrou sau Săgeţile albastre, care-ţi reduc costurile operaţionale cu 15-20%”, spune Ștefan Roşeanu, fost director general al CFR Călători.
Trenurile opresc acum la doi kilometri de aeroport, de unde călătorii sunt preluaţi de microbuze. Pasagerii spun însă că orarul este prost gândit.
Proiectul căii ferate Bucureşti Nord – Aeroportul Otopeni a fost realizat în 2008, iar acum trebuie doar reactualizat. digi24.ro
Comentarii oprite
Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.