Peste un milion de angajati au salariul minim pe economie
„Pentru că nu mai există obligativitatea acordării unui salariu minim pentru persoanele care au terminat o facultate (care până în 2011 era egal cu două salarii minime la nivel naţional – n. red.) au fost situaţii în care proaspeţii ingineri sau contabili au fost angajaţi cu salarii minime, asemenea celor obţinute de muncitorii necalificaţi.“
Mai puţin de 90.000 de salariaţi erau plătiţi la nivelul salariului minim pe economie în august 2011, iar numărul acestora a crescut de aproape 12 ori până la finalul anului trecut, când peste un milion de angajaţi (adică 20% din totalul salariaţilor din economie) primeau salariul minim, arată datele de la Inspecţia Muncii.
Unul dintre motivele acestei creşteri accelerate îl reprezintă faptul că firmele care au angajat tineri absolvenţi de facultate i-au „încadrat“ în muncă cu salarii la nivelul salariului minim pe economie, adică pe salarii mai mici decât practica de până în anul 2011, care impunea, prin lege, ca absolvenţii de facultate să primească un salariu cel puţin egal cu două salarii minime la nivel naţional.
„În studiul salarial în domeniul producţiei pe care l-am făcut anul trecut am observat că salariul de încadrare pentru tinerii absolvenţi este mai mic ca în alţi ani. Pentru că nu mai există obligativitatea acordării unui salariu minim pentru persoanele care au terminat o facultate (care până în 2011 era egal cu două salarii minime la nivel naţional – n. red.) au fost situaţii în care proaspeţii ingineri sau contabili au fost angajaţi cu salarii minime, asemenea celor obţinute de muncitorii necalificaţi“, a spus Gynella Parfenie, consultant în cadrul firmei AIMS, cu activităţi în arii precum executive search, consultanţă şi training.
Într-adevăr, odată cu desfiinţarea contractului colectiv de muncă la nivel naţional în 2011 s-a eliminat obligativitatea ca angajatorii să ofere angajaţilor care au absolvit o facultate un salariu egal cu cel puţin două salarii minime pe economie. La acea vreme, propunerile de modificare a legislaţiei muncii – mai ales că în luna mai a anului 2011 s-a adoptat şi un nou Cod al muncii – au fost făcute în special de către reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini şi ai AmCham (Camera de Comerţ Americană în România).
Citeste mai departe pe zf.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!