Un nou proces-verbal va fi utilizat de inspectorii fiscali
Procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor, incheiat de organele fiscale la finalul controlului, a fost inlocuit in decembrie anul trecut cu un nou model.
Ordinul ANAF nr. 3743/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 959 din 30 decembrie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data, a aprobat un nou model al Procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor.
Conform noilor dispozitii, documentul va fi utilizat de personalul cu atributii de inspectie fiscala, imputernicit de ANAF, in timp ce vechiul model era folosit de catre personalul cu atributii de control, imputernicit de Fisc.
Noul model trebuie completat cu datele de identificare ale inspectorului, datele privind desfasurarea inspectiei efectuate, faptele constatate si baza legala care prevede ca respectivele fapte constitutie contraventii.
De asemenea, in procesul-verbal se vor completa si datele de identificare ale contravenientului.
Ordinul ANAF nr. 3743/2014 a abrogat Ordinul ANAF nr. 843/2009 prin care era aprobat vechiul model al procesului-verbal. Totusi, vechiul formular va putea fi utilizat de inspectorii fiscali pana la epuizarea stocului existenta, dar nu mai tarziu de 30 iunie 2015.
In Codul de procedura fiscala se mentioneaza ca, in timpul inspectiei fiscale, inspectorii fiscali pot efectua un control inopinat sau un control incrucisat, in urma caruia vor incheia un proces-verbal.
Va reamintim ca durata inspectiei fiscale este de maximum sase luni la marii contribuabili si de trei luni la IMM-uri.
Potrivit Codului de Procedura Fiscala, contribuabilii trebuie sa le asigure inspectorilor un spatiu adecvat unde sa-si poata desfasura activitatea si sa pastreze in siguranta documentele, iar inspectia se poate desfasura doar in timpul orelor de munca.
In plus, pe durata inspectiei, contribuabilii sunt obligati sa colaboreze cu inspectorii fiscali, dar au si dreptul de a fi informati de catre echipa de control despre cum decurge aceasta. De asemenea, cei verificati au dreptul sa se impotriveasca reverificarii unei perioade care a facut deja obiectul unei inspectii fiscale. Reverificarea se face doar prin decizia conducatorului autoritatii fiscale, in situatia cand apar elemente noi ce nu au fost cunoscute primei echipe de inspectie.
La randul lor, inspectorii pot cere lamuriri si explicatii scrise, daca sunt nemultumiti de primele. Elena Voinea, avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!