Care sunt drepturile copiilor?
Copiii beneficiaza, conform legislatiei in vigoare, de o serie de drepturi care le asigura protectie si asistenta, insa respectarea acestora revine, in principal, in sarcina parintilor. Acestia sunt raspunzatori pentru cresterea si asigurarea dezvoltarii copiilor, tinand seama de interesul lor. In caz contrar, parintii pot fi sanctionati cu amenzi substantiale si chiar inchisoare.
Drepturile copilului sunt precizate clar intr-o Conventie ratificata de majoritatea statelor de pe glob. Documentul a fost adoptat la 20 noiembrie 1989 de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite si reprezinta un set de standarde si obligatii universal valabile in ceea ce priveste ingrijirea si ocrotirea copiilor.
Mare parte dintre prevederile instituite de acest document au fost transpuse si in legislatia noastra nationala, prin Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
Conform acestui act normativ, copiii au dreptul la protectie si asistenta in realizarea si exercitarea deplina a drepturilor lor.
Raspunderea pentru cresterea si asigurarea dezvoltarii copilului revine in primul rand parintilor, acestia avand obligatia de a-si exercita drepturile si de a-si indeplini obligatiile fata de copil tinand seama cu prioritate de interesul superior al acestuia.
De asemenea, copilul are dreptul la stabilirea si pastrarea identitatii sale. Concret, copilul este inregistrat imediat dupa nastere si are, de la aceasta data, dreptul la un nume, dreptul de a dobandi o cetatenie si, daca este posibil, de a-si cunoaste parintii si de a fi ingrijit, crescut si educat de acestia.
Parintii aleg numele si prenumele copilului, insa, ulterior, copilul are dreptul de a-si pastra cetatenia, numele si relatiile de familie, fara nicio ingerinta.
„Daca se constata ca un copil este lipsit, in mod ilegal, de elementele constitutive ale identitatii sale sau de unele dintre acestea, institutiile si autoritatile publice sunt obligate sa ia de urgenta toate masurile necesare in vederea restabilirii identitatii copilului”, se mentioneaza in actul normativ mentionat.
Parintii nu pot impiedica relatiile personale ale copilului cu bunicii sau fratii
Copilul are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care a dezvoltat legaturi de atasament. In acelasi timp, copilul are dreptul de a-si cunoaste rudele si de a intretine relatii personale cu acestea, precum si cu alte persoane alaturi de care s-a bucurat de viata de familie, in masura in care acest lucru nu contravine interesului sau superior.
Citeste mai departe pe avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!