Medierea – Investitie in solutionarea amiabila a diferendului
Persoanele juridice sunt entitati care de cele mai multe ori au un scop comercial, urmarind obtinerea unui profit cât mai mare. Orice societate comerciala ori agricola este înfiintata în baza scopului de a aduce cât mai mult profit, de a fi cât mai rentabila. Fie ca vorbim de comertul cu bunurile si serviciile, fie ca vorbim de productia agricola ori societatile de cercetare în domeniul agricol, toate entitatile juridice care se ocupa cu astfel de activitati urmaresc obtinerea unor profituri cât mai mari.
Ce incidente poate avea medierea în profitul unei persoane juridice?
Medierea este procedura amiabila de solutionare a unui diferend în care este implicata respectiva persoana juridica. Diferendul/conflictul poate fi unul comercial – ce tine de activitatea sa comerciala, poate fi unul civil – ce tine de drepturile sale asupra bunurilor ori activelor sale, fie de raporturi de munca – ce tine de un conflict cu un angajat ori cu mai multi salariati, sau poate fi penal – ce tine de o fapta penala savârsita de acea persoana juridica (persoana juridica este suspect) ori în detrimentul acelei persoane juridice (persoana juridica este persoana vatamata).
Deci fie ca acel conflict în care este parte o persoana juridica este un conflict comercial, civil ori penal, medierea este posibila în toate cazurile, fiind un panaceu la situatiile conflictuale în care se afla.
Fiind posibila în majoritatea conflictelor în care se afla societatea juridica, medierea poate trezi interesul unei persoane juridice doar daca ii ofera avantaje concrete acelei persoane. Motivele trebuie sa fie solide astfel încât sa determine conducerea societatii la abordarea solutionarii prin mediere a conflictelor. Unul dintre motivele solide pentru acceptarea medierii de catre o persoana juridica este profitul pe care il poate aduce medierea conflictului în care este parte.
Cum poate medierea aduce profit unei persoane juridice devreme ce aceasta procedura implica anumite costuri cu onorariul mediatorului?
Daca gândim strict prin prisma profitului, medierea ar aparea ca o investitie, si asta pentru ca in capitalism orice profit vine în urma unei investitii. Asadar medierea ar fi o investitie in solutionarea amiabila a diferendului, pentru a iesi pe profit din situatia conflictuala, sau pentru a pierde cât mai putin, daca panta conflictului nu are cum sa duca decât la pierderi.
Pentru o persoana juridica orice conflict/litigiu implica anumite costuri de solutionare. Cele mai mari costuri cu solutionarea litigiilor persoanelor juridice sunt însumate de taxe de timbru judiciar si expertize judiciare sau extrajudiciare. Evitarea acestor costuri ar insemna evitarea procedurilor judiciare. Astfel, persoanele juridice au posibilitatea evitarii unui proces judiciar daca se afla în conflicte civile, comerciale, de munca ori penale, doar daca au alternative efective si eficiente, profitabile.
Citeste articolul integral pe blog.mediatoru.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!