Taxele locale pentru persoanele fizice ar putea creste cu peste 20%

 

Impozitele si taxele locale vor putea fi majorate suplimentar pentru persoanele fizice cu mai mult de 20%, aceasta limita-maxima la care primarii sunt obligati în prezent sa se raporteze urmând sa fie eliminata de Guvern pentru proprietarii persoane fizice si mentinuta doar pentru firme.

Taxe si impoziteModificarea va fi efectuata prin schimbarea prevederilor Codului Fiscal si argumentata prin „dificultatile financiare” ale autoritatilor locale si necesitatea protectiei mediului de afaceri, potrivit Mediafax.

În prezent, autoritatile administratiei publice locale pot stabili cote aditionale la impozitele si taxele locale fata de nivelurile aprobate de Guvern doar pâna la 20%, limita-maxima calculata fara discriminare atât în cazul persoanelor fizice, cât si în cazul persoanelor juridice.

Astfel, conform Codului Fiscal actual, autoritatea deliberativa a administratiei publice locale, la propunerea autoritatii executive, poate stabili anual cote aditionale la impozitele si taxele locale, în functie de urmatoarele criterii: economice, sociale, geografice, precum si de necesitatile bugetare locale. La acelasi articol este prevazut ca aceste cote aditionale nu pot fi mai mari de 20% fata de nivelurile aprobate prin hotarâre a Guvernului, iar normele metodologice stabilesc ca majorarea este aplicata fara discriminare între categoriile de contribuabili.

Guvernul va schimba însa Codul Fiscal si va introduce o noua prevedere, prin care acest plafon maxim, de 20%, pâna la care pot fi majorate suplimentar impozitele si taxele locale va fi mentinut doar pentru firme.

Executivul arata ca în prezent autoritatile deliberative a administratiei publice locale pot stabili cote aditionale la impozitele si taxele locale de pâna la 20% atât în cazul persoanelor fizice, cât si în cazul persoanelor juridice.

„Având în vedere dificultatile financiare ale autoritatilor locale si cresterea autonomiei locale în luarea deciziilor, ca masura de protectie a mediului de afaceri, limita maxima a cotelor aditionale de 20% a fost mentinuta numai pentru persoanele juridice”, se arata în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanta de urgenta obtinut de MEDIAFAX, la capitolul „schimbari preconizate”.

Aceeasi prevedere se regaseste si în textul proiectului de ordonanta, conform caruia cota aditionala nu poate fi mai mare de 20% fata de nivelurile aprobate prin hotarâre a Guvernului decât în cazul persoanelor juridice.

În luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotarâre conform careia nivelul taxelor locale prevazute în grila a fost majorat pentru acest an cu 16,05%, ca urmare a indexarii cu rata inflatiei pe ultimii trei ani.

Premierul Victor Ponta declara atunci ca Guvernul nu face decât sa comunice autoritatilor locale rata cumulata a inflatiei, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot decide o crestere sau o scadere într-o marja de 20%.

Ponta a mai afirmat atunci ca nu va publica în Monitorul Oficial hotarârea de guvern privind indexarea taxelor locale pâna nu se va întelege foarte clar ca nu Guvernul este cel care mareste aceste taxe si ca actualizarea cu rata inflatiei se poate face doar de catre autoritatile locale, daca acestea doresc.

Hotarârea de guvern pentru indexarea taxelor locale a fost însa publicata în Monitor la sfârsitul anului trecut fara alte prevederi explicative, iar premierul a atentionat ca aceste taxe reprezinta o sursa de venituri a administratiei locale, deoarece primarii care nu majoreaza taxele nu vor primi în compensatie bani din bugetul central.

Ulterior, în ianuarie, Guvernul a adoptat o ordonanta care stabileste ca, pentru acest an, autoritatile locale pot adopta hotarâri prin care taxele locale sunt mentinute la nivelul de anul trecut, fara sa fie indexate.

La scurt timp însa, Guvernul a emis o noua ordonanta care obliga primariile cu arierate sa majoreze taxele locale, daca acestea au hotarât deja ca nu le vor creste, iar persoanele fizice care achitasera deja taxele locale nemajorate erau obligate sa achite integral, pâna la 30 septembrie, diferenta rezultata din indexare.

Ulterior, într-o scrisoare transmisa Fondului Monetar International, Guvernul a promis ca se va asigura ca primariile cu datorii vor majora taxele locale în raport cu evolutia inflatiei din ultimii trei ani (16%), ca o masura de a evita acumularea unor noi arierate. Iulian Tudor, romaniatv.net

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie