Cum a disparut sintagma „Rosia Montana” din documentele Parlamentului

 

Sintagma “Rosia Montana” a disparut din documentele Parlamentului, dar o serie de articole discutate în Legislativ faciliteaza demararea exploatarii.

parlamentariComisia parlamentara pentru Rosia Montana a operat o serie de modificari în proiectul elaborat de guvernul Ponta. Modificarile au fost votate de PSD, PPDD si PC, în timp ce PNL si UDMR au cerut respingerea proiectului.

În varianta discutata în comisie, nu mai exista nicio referire la exploatarea de la Rosia Montana, nici macar în titlu. Însa, legea reglementeaza exploatarea minereurilor auro-argentifere “de interes public deosebit”, definite drept proiectele prin care se extrag anual cel putin cinci tone de aur. Or, o singura exploatare se încadreaza 100% în aceasta categorie – cea de la Rosia Montana, unde firma canadiana estimeaza sa exploateze 15 tone anual.

Încadrarea la proiecte de interese deosebit va permite un tratament preferential, deciziile de expropiere constituind titluri executorii pentru predarea bunurilor, potrivit legii exproprierilor. Expropriator este statul român, reprezentat de Ministerul Economiei. Astfel, proprietarii de terenuri si imobile din perimetrul respectiv pot fi expropriati dar se pot adresa instantei daca nu sunt multumiti de suma primita.

Unul dintre membrii comisiei speciale, Attila Korodi (UDMR), a identificat si o alta miza: devierea cursurilor de apa. “Parlamentul nu ca deleaga aceste prerogative, ci pur si simplu statueaza ca pentru orice proiect de dimensiunea aceasta miniera este automat posibila transferarea albiei pârâurilor”, a explicat Korodi.

Pe de alta parte, la solicitarea titularului licentei de exploatare, ANRM poate sa reconfigureze perimetrele miniere adiacente.

Strategia PSD

PSD a trecut si la schimbarea altor legi, pe care sa le coreleze cu modificarile de la comisia speciala. Comisia de administratie din Senat a aprobat un amendament  la Codul Silvic potrivit caruia “în vederea implementarii proiectelor miniere, titularii licentelor de exploatare pot dobândi drepturi reale asupra terenurilor aflate în cadrul perimetrelor miniere de interes public deosebit. ?. Ori, prin legea discutata de comisia speciala, Rosia Montana devine un proiect de interes deosebit.

Mai mult, PSD mai are pregatit un amendament la legea minelor potrivit caruia „proiectul minier privind exploatarea auro-argentifere care face obiectul licentei de concesiune aprobata prin HG 458/1999 este de utilitate publica”. HG 458/1999 este tocmai actul prin care guvernul Radu Vasile a aprobat licenta de exploatare de la Rosia Montana. Potrivit alineatului urmator, proiectul beneficiaza de prevederile din legea privind exproprierea pentru o cauza de utilitate publica si de cele din legea apelor. O prevedere asemanatoare cu cea votata de comisia speciala. PSD a obtinut în Senat amânarea votului pe legea minelor, tocmai pentru a opera aceste modificari.

În acest fel, PSD împarte prevederile referitoare la Rosia Montana în mai multe proiecte de legi, niciunul cu referire la firma canadiana. Comisia speciala va vota raportul saptamâna viitoare, dupa îl va trimite la Senat si în final de Camera Deputatilor, for decizional.

PSD spera sa treaca modificarile cu ajutorul PC si PPDD dupa ce liberalii au refuzat sa le sprijine. PSD si PNL citesc diferit articolele votate de Parlament. „Legea s-a schimbat, nu vorbim de proiectul Rosia Montana, vorbim de o lege privind unele masuri pentru stimularea exploatarii minereurilor auro-argintifere din cadrul unor proiecte miniere de interes public deosebit”, sustine Darius Vâlcov (PSD), presedintele comisiei speciale. “Noi nu vom sprijini nicio lege cu dedicatie pentru Rosia Montana”, afirma Cristina Pocora (PNL), vicepresedinte al comisiei. Romulus Georgescu, romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

1 comentariu

  1. Calin spune:

    cred ca repornirea mineritului este o sansa foarte buna pentru tara noastra, avem resurse, avem oameni cu experienta si in cazul Rosia Montana avem si investitori cu un proiect facut la cele mai stricte standarde. ar fi cazul sa profitam de oportunitatile pe care le avem, nu doar sa amanam…

Adaugă părerea ta


 

Distribuie