Plafonul pentru veniturile microintreprinderilor nu va fi redus

 

Pragul de 65.000 euro de la care o societate devine platitoare de impozit pe profit nu va fi redus la 50.000 de euro, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor, remis recent redactiei. Astfel, MFP dezminte informatia care a circulat saptamana trecuta in presa, potrivit careia ministerul lucreaza la un proiect care va aduce modificari referitoare la statutul microintreprinderilor.

Teancuri baniMinisterul Finantelor dezminte informatia vehiculata in ultimele zile in mass-media, potrivit careia exista un proiect de lege prin care pragul de 65.000 euro de la care o societate devine platitoare de impozit pe profit se modifica la 50.000 euro, informeaza un comunicat remis recent redactiei.

Presa centrala a relatat, saptamana trecuta, ca Ministerul Finantelor pregateste un proiect prin care va reduce limita veniturilor pentru veniturile microintreprinderilor, de la 65.000 de euro la 50.000 de euro. In aceasta situatie, firmele ar putea sa plateasca impozit pe profit.

In plus, conform aceleiasi surse, Finantele propun si modificarea conditiilor de incadrare in categoria microintreprinderilor. Mai exact, in aceasta categorie ar urma sa intre si firmele care inregistreaza cel mult 20% din veniturile totale din activitati de consultanta si management. Aceasta in conditiile in care, conform legislatiei in vigoare, firmele care obtin venituri din consultanta si management nu pot avea statutul de microintreprindere.

In acelasi timp, calculul si plata impozitului pe profit urmeaza sa se efectueze incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita de 50.000 de euro, luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal.

Referitor la aceste informatii, MFP nu a facut nicio precizare in comunicatul remis recent, ci doar a specificat ca pragul de 65.000 euro, de la o firma devine platitoare de impozit pe profit, nu va fi redus la 50.000 de euro.

In momentul in care au aparut informatii legate de microintreprinderi in presa, AvocatNet.ro a solicitat punctul de vedere oficial al Ministerului Finantelor, insa nu a primit, inca, un raspuns.

Care este regimul fiscal al microintreprinderilor?

Potrivit legislatiei in vigoare, microintreprinderile sunt acele societati comerciale care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

  • au realizat venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital sau in domeniile jocurilor de noroc, consultantei si managementului,
  • au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 65.000 euro,
  • capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale,
  • nu se afla in dizolvare cu lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti.

Nu uitati! De la 1 februarie toate firmele care realizeaza venituri sub 65.000 de euro, indiferent de numarul de salariati, au fost obligate sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor, chiar daca pana in acel moment ele erau platitoare de impozit pe profit. Ulterior, incepand cu 1 iunie, regimul fiscal aplicat microintreprinderilor a devenit optional pentru firmele care se infiinteaza in cursul anului, cu conditia ca ele sa aiba un capital social de minim 25.000 de euro. In cazul in care conditia referitoare la capitalul social nu este respectata, persoanele juridice devin microintreprinderi incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea reprezentand echivalentul in lei al sumei de 25.000 euro de la data inregistrarii.

In momentul de fata microintreprinderile beneficiaza de un regim fiscal avantajos in cele mai multe cazuri, ele datorand la bugetul de stat un impozit de 3% pe veniturile realizate.

Mai exact, cota de impozitare de 3% si se aplica asupra bazei impozabile constituita din veniturile din orice sursa din care se scad:

  • veniturile aferente costurilor stocurilor produse;
  • veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
  • veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
  • veniturile din subventii de exploatare;
  • veniturile din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare;
  • veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
  • veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.

Calculul si plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.

Declaratia de impozit pe veniturile microintreprinderilor se depune pana la data de plata a impozitului. Elena Voinea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie