Fermierii care detin intre 5 si 30 de hectare de pamant, ar putea beneficia de plata redistributiva

 

Plata redistributiva ar putea fi acordata fermierilor romani care detin 5 – 30 ha, daca se adopta o propunere a Consiliului Ministrilor Agriculturii din Uniunea Europeana. Propunerea a fost facuta pentru Politica Agricola Comuna pe 2014 – 2020. La inceputul saptamanii viitoare, reprezentantii Romaniei se vor afla la Bruxelles pentru a noua runda de discutii a PAC.

fermieriLa nivelul Consiliului Ministrilor Agriculturii din Uniunea Europeana s-a discutat introducerea unui element nou in Politica Agricola Comuna pe 2014 – 2020, plata redistributiva, a mentionat Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in cadrul conferintei Romanian Agribusiness.

Noul element prevede acordarea unei plati lunare suplimentare pentru fermierii care detin pana in 30 de hectare, in Romania. Aceasta plata a fost propusa de Franta pentru fermierii cu 50 ha, dar suprafata a fost adaptata nivelului tarii noastre. Suma pentru fermierii cu cel mult 30 ha va proveni din cea alocata pentru fermierii mari.

„Sper sa reusim sa obtinem in Consiliul Parlamentului acceptul sa acordam plati mai mari prin noua PAC pentru fermele care detin intre 5 si 30 de hectare, iar pentru cele intre 1 si 5 ha si peste 30 de hectare sa acordam o plata diminuata”, a subliniat Achim Irimescu.

Astfel, in urma discutiilor cu marii fermieri romani a reiesit ca, daca acestora li se taie 7,5% din plati, pot fi acordate plati suplimentare de 177 de euro/ha pentru pentru ferme cu maximum 30 ha si 152 de euro/ha pentru cele care depasesc aceasta suprafata.

Secretarul de stat de la MADR a precizat ca ar fi o greseala incurajarea fermelor cu sub 5 ha, pentru ca ar incuraja subzistenta. In prezent, acesti fermieri reprezinta 90% dintre beneficiarii de plati suplimentare.

„In prezent, in Romania, sunt doar 12.000 ferme viabile economic, care utilizeaza 45% din terenul arabil al tarii si produc in mod clar pentru piata. Sunt intr-adevar probleme sociale si nu putem sa omoram fermele mici, dar am face o greseala sa incurajam mentinerea lor in aceasta forma. De aceea avem in noua PAC sprijin pentru tinerii fermieri si o serie de masuri ca fermele sa se dezvolte la dimensiuni economic viabile”, a mai spus Irimescu.

Consiliul de Ministri ai Agriculturii din Uniunea Europeana are loc luni, 22 septembrie. Alina Botezatu, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie