Noile conditii pentru scutirea de impozit pentru programatori

 

Noile conditii pentru scutirea de impozit pentru programatori sunt: angajatii operatorilor economici care îsi desfasoara activitatea pe teritoriul României în conformitate cu legislatia în vigoare, al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209), precum si angajatii persoanelor juridice române de drept public beneficiaza de scutirea de impozit pe venit, în conformitate cu prevederile art. 55 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

laptopuri si mainiAstfel, trebuie îndeplinite cumulativ urmatoarele conditii: posturile pe care sunt angajati corespund listei cuprinzând ocupatiile mentionate în anexa nr. 1; postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat în organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare; au diploma acordata dupa finalizarea unei forme de învatamânt superior de lunga durata sau detin o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de învatamânt superior acreditata, având înscrisa una dintre specializarile cuprinse în anexa nr. 2, si presteaza efectiv una dintre activitatile prezentate în anexa nr. 1; angajatorul a realizat în anul fiscal precedent si a înregistrat distinct în balantele analitice, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul în lei a 10.000 dolari (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a României, aferent fiecarei luni în care s-a înregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.

Definirea activitatii de creatie de programe pentru calculator

Activitatea de creatie de programe pentru calculator în sensul art. 55 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, reprezinta prestarea efectiva a uneia din activitatile de creare de programe pentru calculator corespunzatoare ocupatiilor specifice mentionate în anexa nr. 1.

Documentele justificative

Documentele justificative care se au în vedere la încadrarea persoanelor în prevederile art. 55 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, conform ocupatiilor specifice prezentate în anexa nr. 1, sunt:  actul constitutiv, în cazul societatilor comerciale; organigrama angajatorului; fisa postului; copia legalizata a diplomei acordate dupa finalizarea studiilor în învatamântul universitar de lunga durata, însotita de copia legalizata de pe foaia matricola, respectiv copia legalizata a diplomei acordate dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, însotita de copia legalizata a suplimentului la diploma; contractul individual de munca sau copia legalizata a contractului individual de munca; statul de plata întocmit separat pentru angajatii care beneficiaza de prevederile art. 55 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare; comanda interna, aprobata de organul de conducere abilitat al angajatorului, care sa ateste procesul de creare de programe pentru calculator; balanta analitica în care sa fie reflectate distinct veniturile din activitatea de creare de programe pentru calculator. Dosarul cuprinzând documentele justificative se va pastra la sediul angajatorului în vederea controlului.
Angajatorul va întocmi separat statul de plata pentru angajatii care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit. Încadrarea unei persoane în categoriile de activitati sau de ocupatii, în scopul beneficierii de scutirea de impozit pe venit prevazuta de art. 55 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie responsabilitatea angajatorului.

Aplicarea scutirii

Scutirea de impozit pe venit prevazuta de art. 55 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica lunar numai pentru veniturile de natura salariala obtinute în baza unui contract individual de munca, indiferent de momentul angajarii persoanei care beneficiaza de scutire, si fara a fi conditionata de contributia acesteia la realizarea plafonului minim de venit prevazut la art. 1 lit. d).

Citeste anexele pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie