Cum alegem mediatorul potrivit?

 

Medierea este un proces care functioneaza numai atunci când toate partile consimt sa participe la rezolvarea disputei în acest mod.

AlegereConsensul partilor cu privire la persoana mediatorului apta sa ocupe scaunul neutru în mediere, este prima decizie importanta luata în comun de parti, în favoarea medierii cazului.

Fie ca opteaza direct pentru mediere ca expresie a propriei vointe, fie ca preocuparea gasirii unui mediator este pentru împlinirea cerintei legale privind  informarea obligatorie, pentru multi, gasirea si selectarea mediatorului potrivit, nu pare a fi un lucru de ”dat cu banul”.

Pe masura ce cultura si practica medierii se dezvolta, iar oamenii constientizeaza valoarea adaugata de mediere vietii lor, acestia încep sa manifeste exigente crescânde în referirea propriului caz unuia sau altuia dintre mediatori. Alegerea mediatorului devine, astfel, o chestiune importanta si complexa pentru parti si conteaza la fel de mult ca alegerea specialistilor sau profesionistilor din orice alt domeniu de interes.

Criteriile de selectare a mediatorului pot fi foarte variate, in functie de disputa, de personalitatea partilor si de complexitatea cazului.  Partile pot cauta în mediator un nivel înalt de aptitudini si abilitati multiple, experienta, competenta tehnica sau inteligenta emotionala. Desigur, clientul care tocmai l-a preferat pe mediator extragându-l din listele oficiale de mediatori, nu îl cunoaste înca sau are idei vagi din descrieri sau referinte, ce se cer confirmate.

Medierea, fiind definita deseori mai mult ca o forma de arta decât o stiinta, da sansa mediatorului de a comunica vibrational cu partile, chiar de la debutul interactiunii, în contextul informarii si echiparii acestora cu tot ceea ce este util si nevoie sa cunoasca despre mediere.

Întrucât informarea partilor nu este un scop în sine, ci mijlocul de accedere catre medierea propriu-zisa, este important ca partile sa se simta în largul lor în prezenta mediatorului. Fara a fi prieten cu partile, mediatorul poate fi prietenos, constient de nevoia acestora de un confort afectiv considerabil pentru a discuta despre probleme si expectante personale, emotii si interese cu mediatorul.

Alte considerente în alegerea mediatorului pot include: reputatia, expertiza mediatorului în domeniul de fond al disputei, daca mediatorul este barbat sau femeie, daca mediatorul este si avocat, succesul profesional, disponibilitatea, tenacitatea, nivelul onorariilor practicate, etc.

Observam un concurs de factori care determina optiunea pentru un mediator sau altul.

În legislatia medierii, atât alegerea, cât si acceptarea mediatorului sunt apanajul exclusiv al partilor, acestea având deplina libertate de decizie si în acest sens.

În practica, se întâmpla ca mediatorul ales de o parte sa experimenteze situatia frustranta de a fi respins de persoana invitata pentru acceptarea medierii, pentru simplul motiv ca este rezultatul alegerii celuilalt, ceea ce întretine starea de adversarialitate si induce  riscul aparitiei unui conflict aparte între parti pe acest subiect. Sau, cel invitat refuza mediatorul ales de prima parte sau de avocatul acesteia, pentru motivul existentei unor relatii de lucru anterioare între mediator si partea propunatoare sau avocatul ei. Într-adevar, o persoana sau un avocat pot utiliza repetitiv serviciile aceluiasi mediator, tocmai în considerarea abilitatilor, credibilitatii si eficientei sale. Departe de a fi un impediment sau sursa de suspiciune, încrederea acordata în continuare unui mediator deja ”probat” curge în avantajul tuturor, fiind apreciate deopotriva, atât metoda de organizare a activitatii de mediere, cât si stilul personal.

În toate aceste cazuri, motivele generatoare de neîncredere pot fi înlaturate de mediator prin explicarea rolului sau, acela de a facilita dialogul si cooperarea partilor în vederea rezolvarii cazului, cu  excluderea oricaror forme de presiune sau influentare a deciziilor partilor, a pozitiilor  de neutralitate, impartialitate si confidentialitate adoptate ca principii directoare ale întregului proces de mediere.

Sansa  de a rezolva conflictele prin mediere este mai mare atunci când toate partile cred în personalitatea si competentele mediatorului. Mediator Mariana Belbita, mediere-uzamint.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie