Care este miza luptei dintre Romaltyn si Consiliul Local din Baia Mare

 

Scandalul dintre Primaria orasului Baia Mare si compania Romaltyn a izbucnit, recent, dupa ce Consiliul Local a decis sa schimbe destinatia zonei în care se afla uzina. Reprezentantii Romaltyn au declarat, la momentul respectiv, ca vor lua în calcul toate masurile ca sa puna capat acestei situatii, inclusiv sistarea activitatii sau chiar retragerea investitiilor.

romaltyn baia mare„Romaltyn” nu cedeaza în fata deciziei Consiliului Local Baia Mare si a anuntat ca exclude varianta relocarii uzinei pentru a-si continua activitatea, întrucât acest lucru ar presupune costuri prea ridicate din punct de vedere economic, transformând proiectul într-unul total nefezabil.

Fosta uzina „Aurul”, detinuta în prezent de Romaltyn, nu va fi mutata, în ciuda deciziei Consiliului Local de schimbare a destinatiei terenului pe care se afla cladirea, unul din principalele motive fiind legat de costurile economice mult prea ridicate, de circa 30 de milioane de dolari, potrivit declaratiilor oficialilor companiei.

Acestia au subliniat ca mutarea uzinei, ca urmare a hotarârii Consiliului Local, este imposibila, atât din motive juridice care tin de existenta licentei de exploatare dar si din punct de vedere economic.

„Romaltyn are licenta pentru actuala pozitionare. În plus, licenta de exploatare în concesiune numarul 1/1998 si prelungita potrivit legii succesiv prin acte aditionale pâna în 2017 reglementeaza caracterul industrial al zonei, inclusiv al perimetrului în care este amplasata uzina” se mai arata într-un comunicat recent al companiei Romaltyn.

Varianta mutarii uzinei este exclusa, din ratiuni economice, considera reprezentantii Romaltyn, care au subliniat faptul ca durata de desfasurare a proiectului ar creste, în cazul relocarii, cu aproximativ patru ani.

Potrivit comunicatului celor de la „Romaltyn”, relocarea uzinei ar presupune refacerea întregului proiect de exploatare si reluarea tuturor procedurilor legale în vederea obtinerii aprobarilor de constructie si functionare, aspect care ar duce la o crestere a costurilor cât si a duratei proiectului.

„Relocarea unei activitati implica, de asemenea, costuri mai mari decât cele pentru o constructie noua. În cazul Romaltyn, estimarile noastre arata o crestere a costurilor cu aproximativ 30 milioane de dolari în cazul relocarii, ceea ce ar face proiectul total nefezabil”, mai mentioneaza reprezentantii companiei.

Primarul orasului Baia Mare, Catalin Chereches, unul din sustinatorii hotarârii Consiliului Local, a facut o serie de precizari pe marginea acestui subiect, mentionând ca, pe baza datelor din prezent, functionarea uzinei Romaltyn, în acel spatiu, este ilegala.

„Am observat ca exista o anumita pozitie a celor de la Romaltyn cu privire la mutarea bazei de productie în afara orasului.

În acest moment la nivelul autoritatilor centrale de mediu, la nivelul Ministerului Mediului exista o evaluare de impact transfrontalier al acestei investitii. Este cel mai important pas pe care o astfel de investitie trebuie sa îl faca. Vor trebui consultate autoritatile din Ungaria si Ucraina si în functie de rezultatele acestui studiu de impact transfrontalier se merge mai departe cu evaluarea de mediu a acestei investitii”, a mai precizat primarul orasului Baia Mare, Catalin Chereches.

Domnia sa a mai spus, într-o informare de presa, ca „cei de la Romaltyn doresc anularea hotarârii de consiliu local prin care acea zona a fost declarata ca zona pentru servicii, locuinte si nu zona care sa puna în pericol sanatatea publica”.

Totodata, presedintele Directiei Juridice din Baia Mare, Aurica Todoran, a declarat, în cadrul sedintei de consiliu ca a solicitat, la Agentia pentru Resurse Minerale, informatii despre licenta pe care o detine Romaltyn deoarece „nu este clar daca amplasamentul pe care s-a dat licenta este tocmai sediul companiei baimarene.” Alexandra Craciun, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie