Cum a fost devalizată Societatea Feroviară de Turism, mina de aur a CFR – un reportaj „România, te iubesc!”

 

Hoteluri în staţiuni cunoscute, terenuri extrem de valoroase, trenuri de epocă. Ce s-a întâmplat cu acea adevărată comoară aflată în posesia Societăţii Feroviare de Turism. În cadrul emisiunii „România, te iubesc!”, care a fost difuzată duminică seară, la ora 18:00, reporterii Pro TV au prezentat situaţia SFT şi afacerile şi tranzacţiile derulate de către ea prin care proprietăţi valoroase au fost fie vândute la preţuri mult sub cele ale pieţei, fie sunt lăsate în paragină.

În 2003-2004, cele mai atractive proprietăţi din punct de vedere imobiliar ale SNCFR-ului au fost puse sub umbrela Societăţii Feroviare de Turism: restaurante, spaţii comerciale, terenuri şi hoteluri.

Despre asta vorbeşte deschis şi Ludovic Orban, fost ministru al transporturilor, care recunoaşte că încă de la început s-au întâmplat lucruri necurate.

„Evident că această societate nu-şi avea sensul de a exista. A fost aşa o societate constituită ca o vacă de muls ca un buzunar lateral care să nu fie chiar… Acuma eu vă mărturisesc că SFT-ul nu l-am tratat cu foarte mare atenţie pentru că nu mi s-a părut că are vreo legătură cu activitatea de transport din România. Era o societatea stranie, ciudată”, a declarat el reporterului Pro TV.

Cazul hotelului Astoria

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri de nepăsare, de incompetenţă sau de rea voinţă din partea oficialilor statului în ceea ce priveşte activele SFT este cel legat de executarea silită a hotelului Astoria, care se afla în proprietatea statului de 56 de ani. În 2007 societatea a angajat o firmă de avocatură, Sfârâială şi Asociaţii, pentru a o reprezenta în diferite speţe. Avocaţii nu au fost plătiţi pentru serviciile efectuate, deşi societatea avea suficienţi bani în conturi. Firma s-a întors ulterior împotriva societăţii care a angajat-o şi a cerut executarea silită.

Printre şefii Transporturilor care au promis că se vor ocupa de rezolvarea acestui caz, în sensul efectuării unei anchete şi pedepsirii vinovaţilor, se numără inclusiv Ludovic Orban, fostul ministru al Transporturilor.

Întrebat dacă se simte vinovat că executarea a avut loc în timpul mandatului său de ministru, Orban a declarat: „Păi eram ministru. Normal că o oarecare vinovăţie există în calitate de ministru pentru pierderea unui asset (activ, n.r.), printr-o manevră ilegală. Dar nu pot să spun că este o vinovăţie gravă…”. El a adăugat că nu îşi aminteşte, acum, toate detaliile acelei tranzacţii dar a subliniat că a dispus începerea unor anchete privind această tranzacţie în vederea anulării ei.

Hotelul a fost vândut cu 2,5 milioane de euro pentru o datorie de 17.500 de euro

Hotelul a fost executat pentru o datorie iniţială de 17.500 de euro şi a fost vândut ulterior la un preţ de doar 2,5 milioane de euro, deşi valora de câteva ori mai mult. Până în momentul de faţă nimeni nu a fost pedepsit, conform legii, pentru eventualele nereguli care ar fi fost descoperite în Justiţie.

Noii proprietarii ai hotelului Orhideea Gardens nici nu au trebuit, efectiv, să plătească achiziţia. Din momentul în care au devenit proprietară, firma a cerut Societăţii o chirie de 300.000 de euro pe lună. Astfel, Luminiţa Gliga, numită de Ludovic Orban directoarea generală a SFT, a dispus plata unei sume 7 milioane de lei, în contul chiriei. Noul proprietar a primit astfel peste două milioane de euro în conturi de la societatea de stat pe care tocmai a cumpărat-o pentru 2,5 milioane de euro.

Statul a pierdut sume colosale de bani sau active foarte importante la CFR şi înainte de înfiinţarea SFT. Cel mai cunoscut caz este cel legat de Mihai Necolaiciuc, fost director general al CFR. El a fost acuzat de abuz de putere şi de deturnări de fonduri de aproape 70 de milioane de euro. Metoda de risipire a banului public a fost în acest caz achiziţionarea unor bunuri şi servicii la preţuri şi de câte ori mai mari decât cele ale pieţei.

O parte dintre „investiţiile” efectuate în timpul mandatului său au fost făcute la proprietăţi care se află acum sub umbrela SFT.

Necolaiciuc, reporterului Pro TV: „Nu ştiu dacă nu s-a creat un mit, dacă n-am fost eu un troc politic”

Necolaiciuc, care a părăsit România când au apărut primele acuzaţii şi a fost extrădat din Statele Unite după doi ani de căutări, este acum cercetat în stare de libertate.
„Cel mai mare escroc din istoria căii ferate!(…) Nu ştiu dacă nu s-a creat un mit, dacă n-am fost eu un troc politic”, a declarat el reporterului Pro TV, care i-a spus că „este o legendă”, moment în care Necolaiciuc a răspuns la rândul lui, zâmbind: „Da. Sunt. În sensul negativ. Da. Sunt un nume”.

Întrebat ce părere are despre înfiinţarea SFT, imediat după ce el a părăsit funcţia de director general al CFR, în 2003, Necolaiciuc a răspuns că părea a fi, încă de pe atunci, o societatea înfiinţată „pentru ca să se vândă…”.

„Supriza pe care am avut-o eu e că a apărut acest SFT. Asta a fost. A apărut şi s-a băgat în ea numai hoteluri, restaurante şi cam aşa ceva, nu? Active imobiliare atractive, am putea spune. Înseamnă că asta a fost făcută ca să se vândă…”, a declarat el.

Un complex de agremen din Băneasa a fost vândut pentru teren la un preţ derizoriu

O altă piedere înregistrată de SFT a fost cea legată de vânzarea unui teren în zona Băneasa, din Capitală, pe malul lacului Herăstrău, una dintre cele mai scumpe zone imobiliare din Bucureşti.

În spatele gării Băneasa ar fi trebuit să se afle complexul balneo-sportiv al CFR-ului, investiţie de sute de mii de dolari începută în timpul mandatului lui Necolaiciuc.

Complexul, situat imediat în apropierea izvorului termal al Capitalei, ar fi trebuit să conţină, printre altele, un hotel, o piscină şi terenuri de tenis. Lucrările au fost stopate în 2003 şi, ulterior, terenul pe care trebuia dezvoltată investiţia a fost vândut, tot în urma unei executări silite, pentru o sumă derizorie, unei firme din Constanţa.

Metoda acumulării de datorii pentru ca ulterior, după executarea silită, să fie vândute active la preţuri mult subevaluate pare a fi la ordinea zilei. În 1992 SNCFR a semnat un contract cu firma Tunele Braşov pentru o serie de lucrări la căile ferate. În 1995 firma a fost privatizată iar doi ani mai târziu, ministrul Transporturilor de atunci, actualul preşedinte al României, Traian Băsescu, a dispus sistarea investiţiilor în CFR.

Printre aceste lucrări se numără şi cea de la linia de cale ferată Seciuri – Alunu. În 2001 firma Tunele Braşov a acţionat în judecată compania de stat pentru a-şi recupera banii investiţi în nişte scuturi, respectiv nişte sfredeluri rămase în tunel. Cele două utilaje au fost estimate atunci la peste 2 milioane de dolari. Acest caz a fost un motiv de executare silită în mai multe rânduri.

Necolaiciuc recunoaşte că „au venit şi la el” persoane care să îi propună vânzarea în pierdere a anumitor active. „Vă spun şi că oricum au venit la mine. Unu venise aşa ca dumneavoastră. Facem jumate-jumate, facem târgul mâine”.

În contul acelei datorii firma Tunele Braşov a primit inclusiv vagoane şi locomotive dar şi acel teren din Băneasa, care a fost scos la vânzare şi cumpărat de firma respectivă.

Vagoane sau locomotive de epocă au ajuns la fier vechi

Un alt caz de risipire a banului public este şi cel legat de cele 5 vagoane de epocă din Gara Obor, din Capitală, care au fost tăiate şi date le fier vechi precum şi de unicul tren sanitar din Europa.

Anul trecut compania SFT a decis vânzarea trenurilor la fier vechi, respectiv la încasarea unei sume de sub 200.000 de euro în condiţiile în care doar trenul sanitar ar fi valorat, în 2008, 1,2 milioane de euro.

La „tezaurul” SFT se adaugă şi trenul Dracula, de la Braşov, în a cărei compunere se află locomotiva Pacific 2.31, unicat în România. Trenurile sunt lăsate să ruginească, fiind doar păzite.

Printre activele imobiliare al SFT se numără şi o clădire din Sighişoara, aflată chiar lângă gară, clădire care, în acte, este finalizată din 2001 dar care, în realitate, este într-o stare dezolantă.

La Eforie Nord, la hotelul Decebal, un alt exemplu. În loc să fie exploatat, în turism, conducerea SFT a decis închirierea lui unei firme de apartament, care îl ţine deschis doar trei luni pe an, în sezon.

Un teren aflat într-una dintre cele mai bune zone din Sinaia, în suprafaţă de 56 de mii de metri pătraţi, a fost vândut de SFT cu 35 de euro metrul pătrat, în 2010, într-o perioadă în care piaţa imobiliară „era în cel mai jos punct posibil”. Cu toate astea, chiar şi atunci preţul pieţei era de zece ori mai mare.

Cel mai important activ al SFT, complexul Astoria din Snagov, o proprietate de 22 de hectare cu sală de conferinţe, piscine, săli de sport, restaurante şi locuri de cazare, este într-o stare continuă de degradare. Din toamnă, spun reporterii ProTV, complexul a fost închis iar angajaţii de aici au fost pe rând disponibilizaţi.

O piscină care a costat un milion de euro este închiriată de stat unei firme cu 455 de euro pe lună

Fără întreţinere, clădirile se dărâmă încetul cu încetul, în timp ce mulţi oameni de afaceri sunt interesaţi să devină proprietari ai complexului. Piscina complexului, de exemplu, în care s-a investit peste un milion de euro, a fost închiriată în 2009 cu 345 de euro pe lună, chiria crescând ulterior prin acte adiţionale la 455 de euro pe lună.
Alte două proprietăţi din patrimoniul SFT, la Râul Vadului, lângă Sibiu, şi la Vatra Dornei, sunt şi ele în paragină.

În legătură cu problemele punctuale găsite, jurnaliştii ProTV au discutat cu foşti miniştri ai Transporturilor, cu foşti directori ai SFT, cu sindicalişti de la CFR sau cu angajaţii care administrează bunurile în beneficiul statului. Unul dintre cei intervievaţi este Mihai Necolaiciuc, fostul director CFR judecat pentru un prejudiciu de zeci de milioarde de lei adus companiei de stat, care a povestit, printre altele, cât de mulţi bani au fost investiţi în mandatul său în proprietăţile din patrimoniul SFT.

„Societatea Feroviară de Turism, creată parcă artificial pentru oameni de afaceri dornici de tunuri imobiliare, îşi va da într-un final duhul. Nimeni nu pare interesat să o resusciteze, câtă vreme aduce beneficii enorme oricui, numai statului roman nu. Pentru oameni cu viziune, ar fi putut fi veriga ce salva de la disponibilizare mii de oameni din CFR”, este concluzia reporterilor „România, te iubesc!”.

de Ovidiu Vanghele, Victor Rotariu

http://www.gandul.info/financiar/video-cum-a-fost-devalizata-societatea-feroviara-de-turism-mina-de-aur-a-cfr-un-reportaj-romania-te-iubesc-9558561

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie