Radu Florescu, CEO Centrade Saatchi&Saatchi Romania despre influenta politicului in mediul de business
Radu Florescu, CEO Centrade Saatchi&Saatchi România, unul dintre cei mai experimentaţi oameni de afaceri din România, vorbeşte în premieră despre cât de importantă este stabilitatea politică pentru mediul de afaceri şi pentru atragerea investitorilor străini
Anul 2012 a fost anul în care statisticile arată că investițiile străine directe au atins minimul ultimilor 10 ani: 1,6 miliarde de euro. Cât din această scădere se datorează crizei financiare și cât înseamnă alte motive?
Scăderea investițiilor străine are trei cauze egale, din punct de vedere al importanței: criza, încrederea scăzută în guvern și stabilitatea mediului fiscal și legislative. România este o economie în dezvoltare, dar ca parte a Uniunii Europene merge în paralel cu celelalte economii, nu putem ignora acest fapt după cum nu putem ignora faptul că puterea de cumpărare este scăzută. Al doilea motiv ține de încrederea scăzută a mediului investițional în guvern. Să luăm de exemplu scandalul din vara trecută (suspendarea președintelui României – n.n.). Impactul la nivel de imagine externă a României a fost unul major, deoarece orice om de afaceri își dorește un mediu stabil pentru investițiile sale, un mediu stabil și previzibil din punct de vedere fiscal și politic. Dacă guvernul se ceartă, se creează o atmosferă nesigură . Un om de afaceri care citește că președintele este pe cale să fie suspendat sau că guvernul nu face nimic, aproape sigur alege să își ducă investițiile într-un alt stat care nu are atâtea probleme. Dacă în lume ar fi 100 de țări mai atractive, în sensul de stabile, investitorii le vor alege pe acestea în defavoarea României. Toți vor spune: ”vom veni în România când va fi mai bine”.
A treia cauză ține de mediul legislativ. Guvernarea prin intermediul Ordonanțelor de Urgență dă un semnal negativ investitorilor și din fericire, se pare că guvernul a înțeles acest lucru și anul acesta, nu mai avem atâtea decizii luate prin Ordonanțe de urgență. De altfel, am citit că executivul a și recunoscut că orice lege trebuie să urmeze cursul firesc al procesului democratic: dezbateri, discuții, modificări și aprobare de către Parlament. Fiecare dintre cele motive este suficient pentru a influența negativ interesul investitorilor pentru economia României, însă cumulat efectul este cu mult mai puternic.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!