Preturile apartamentelor vechi in cadere libera
Apartamentele din blocurile vechi s-au ieftinit cu circa 40% de la începutul crizei şi până la finele anului trecut, potrivit datelor companiei de evaluare imobiliară Darian.
Preţurile medii cerute de cei care vând proprietăţi situate în imobile vechi ar putea continua să scadă pe fondul modificării programului „Prima Casă” în „Noua Casă”, schimbare menită să încurajeze achiziţia de apartamente în blocuri nou construite, notează reprezentanţii companiei.
Cea mai însemnată „prăbuşire” a preţurilor s-a înregistrat în Bucureşti, unde metrul pătrat costa, în medie, la sfârşitul anului trecut, 961 de euro, cu aproape 60% mai puţin decât înaintea crizei din 2008.
„În 2013 vom asista în continuare la o scădere a pieţei având în vedere conjunctura economică. Cum programul <Prima Casă> care a susţinut industria imobiliară în ultimii ani este practic finalizat, iar planurile guvernamentale prevăd un nou proiect <Noua Casă>, s-ar putea să asistăm la o scădere mai accentuată a preţurilor apartamentelor vechi şi o menţinere sau chiar o creştere uşoară a celor noi, în special a celor bine dimensionate şi amplasate în zone cu infrastructură bună”, consideră Adrian Crivii, preşedintele Darian.
Cele mai mici scăderi de preţuri s-au înregistrat în Oradea, unde apartamentele din imobilele vechi s-au ieftinit cu circa 20%.
De luat în seamă însă este şi deprecierea cursului leu/euro cu 20,9% în ultimii cinci ani. Astfel, dacă în 2008 cursul mediu de schimb a fost de 3,6827 lei/euro, anul trecut acesta a urcat la 4,4560 lei/euro, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).
„Piaţa imobiliară locală este influenţată de situaţia stagnantă a economiei româneşti şi de reticenţele investitoriilor în proiectele imobiliare ale pieţelor emergente din Europa”, se arată în analiza citată.
Cât mai valoarează casa ta
Cu toate că preţul apartamentelor din Capitală a consemnat cea mai semnificativă scădere de la începutul crizei şi până la sfârşitul anului trecut, respectiv 57%, locuinţele din Bucureşti continuă să fie cele mai scumpe din România.
Astfel, pentru un apartament vechi de două camere cu o suprafaţă utilă de 42 de metri pătraţi, proprietarii cer circa 40.360 de euro, sumă similară cu preţurile cerute în Cluj-Napoca unde un apartament vechi cu aceeaşi suprafaţă costa la sfârşitul anului trecut 40.270 de euro.
Pe de altă parte, cele mai ieftine apartamente se găsesc în Reşiţa, unde pentru o locuinţă cu două camere şi o suprafaţă de 42 de metri pătraţi suma cerută este de 18.980 de euro.
Preţuri scăzute vor găsi şi cei în căutare de apartamente în Baia Mare sau Alba Iulia, unde metrul pătrat costă în jur de 500 de euro.gandul.info
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!