Disputa intre Targu Mures si Cluj pe Festivalul „Peninsula”
Primarul din Targu Mures, Dorin Florea, afirma ca nu este de acord cu mutarea Festivalului „Peninsula” din municipiu – unde s-au desfasurat cele zece editii de pana acum – la Cluj-Napoca, aratand ca le-a propus organizatorilor mutarea manifestarii in Parcul Municipal, pe un teren de 14 hectare.
Primarul din Targu Mures, Dorin Florea, a declarat vineri presei ca „nu este sigur” ca Festivalul „Peninsula” („Felsziget”) va fi mutat din municipiu – unde s-au desfasurat toate cele zece editii de pana acum – la Cluj-Napoca.
Florea a sustinut ca, dupa anuntul ca municipiul Cluj-Napoca va deveni Capitala Culturala a Tineretului in 2015, probabil edilii din acel oras „s-au gandit sa mai ia ceva din jur”, insa el nu este de acord cu aceasta idee.
„Probabil ca s-au gandit sa mai ia ceva din jur. Deci asta stiu ca practica fiecare primar, indiferent ca se numeste chiar Boc. Nu sunt de acord, pentru ca Targu Muresul, de zece ani, este partener al Felsziget-ului”, a spus primarul.
Florea a adaugat ca le-a propus organizatorilor Festivalului „Peninsula” mutarea manifestarii din zona Complexului de Agrement si Sport „Muresul” (Weekend”) – pe care il considera „prea mic” si unde un inconvenient il reprezinta faptul ca doar o parte din terenuri apartin domeniului public, restul fiind private – in Parcul Municipal, pe un teren de 14 hectare, care ar putea fi cedat orasului prin Hotarare de Guvern (in prezent acesta fiind in administrarea Regiei Nationale a Padurilor) si pus la dispozitie gratuit pentru „Peninsula”, de catre municipalitate.
Primarul a recunoscut ca nu a reusit sa vorbeasca cu organizatorii festivalului dupa declaratiile lui Emil Boc, insa crede ca „primarul Clujului a facut aceasta propunere asa, ca un dar de sarbatori”, iar „dupa Boboteaza lucrurile se vor mai reaseza”.
„Vom discuta. Sigur, e o declaratie a domnului Boc. Nu ma ingrijoreaza atat de tare. Probabil ca (organizatorii) isi fac calculele respective. Dar daca-si fac calculele mai bine, o sa vedeti ca, de fapt, Targu Muresul a fost o locatie de durata si ce facem noi la Targu Mures facem pe perioada lunga. Totdeauna am un as in maneca, pe care il propun. (…)
Am avut o discutie serioasa cu seful acestui festival legata de sustinerea pe care am avut-o in 2012, dar si in perspectiva. Locatia pe care am prevazut-o pentru anul acesta e Parcul Municipal, sa speram ca ni se va ceda acel teren de 14 hectare, va fi o locatie care va da, pentru foarte mult timp de acum incolo, seriozitatea si grandoarea acestui festival”, a spus Florea.
intrebat cat ar pierde Targu Muresul daca Festivalul „Peninsula” se va muta, Florea a spus ca municipalitatea a sustinut intotdeauna financiar manifestarea, care si-a propus sa fie „o reuniune a tinerilor din Transilvania si nu numai, unul dintre cel mai mare festivaluri, o copie mai mica bineinteles a festivalului care se desfasoara pe Insula Margareta din Budapesta” – Festivalul „Sziget”.
„Modul in care acest festival vine sa apropie tinerii intr-un oras multicultural, unde romanii si maghiarii pot demonstra armonia si buna-dispozitie si inclinarea spre frumos, acest lucru ne onora. Deci cei care vor avea de pierdut sunt tinerii. Sper ca tinerii din Targu Mures stiu sa-si apere festivalul”, a spus Florea.
Dupa declaratiile privind posibila mutare a Festivalului „Peninsula”, a fost initiata o petitie online intitulata „Vrem Peninsula la Targu Mures”, care a strans pana in prezent 1.338 de semnaturi. Petitia urmeaza sa fie prezentata, alaturi de semnaturile stranse, organizatorilor Festivalului „Peninsula” si primariilor din Targu Mures si Sangeorgiu de Mures, care au oferit pana in prezent terenul din zona Complexului de Agrement si Sport „Muresul” („Weekend”).
Totodata, pe site-ul de socializare Facebook, peste 1.000 de persoane au postat un apel ca Primaria Targu Mures „sa faca tot ce ii sta in putinta sa opreasca mutarea festivalului la Cluj si sa sprijine organizatorii”. „Locatia din Targu Mures face parte din spiritul Peninsula, haideti sa le aratam organizatorilor si Primariei Targu Mures ca suntem multi peninsulari care vor ca locatia festivalului sa ramana pe malul Muresului!!!”, se arata in postarea respectiva.
Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, declara, sambata, ca a avut discutii cu organizatorii Festivalului Peninsula privind mutarea acestuia de la Targu Mures, el precizand ca „exista toate sansele ca in iulie 2013 evenimentul sa fie organizat la Cluj”.
Emil Boc afirma ca exista un acord de principiu incheiat intre organizatorii Peninsula si conducerea Primariei Cluj-Napoca vizand mutarea festivalului de la Targu Mures, discutiile incepand inca din vara acestui an.
„Sunt toate sansele ca in iulie 2013 Festivalul Peninsula sa se desfasoare la Cluj-Napoca, intr-o locatie care sa nu fie in centrul orasului. Am discutat cu organizatorii Peninsula inca in vara acestui an, dupa preluarea mandatului de primar si exista un acord de principiu privind organizarea festivalului la Cluj-Napoca. Un anunt oficial il vom face dupa data de 15 ianuarie 2013. Mutarea Festivalului Peninsula la Cluj-Napoca se face in perspectiva desemnarii municipiului drept Capitala Europeana a Tineretului in 2015 si a candidaturii la titlul de Capitala Culturala Europeana in 2020. Peninsula va fi un eveniment de marca in 2015 in Cluj-Napoca”, spunea Boc.
El estima ca la editia de anul viitor festivalul ar putea aduce la Cluj-Napoca peste 100.000 de participanti.
Balazsi Pal Elod, directorul de comunicare al Festivalului „Peninsula”, declara, sambata seara, ca organizatorii evenimentului au avut cateva discutii cu municipalitatea din Cluj-Napoca, in vederea mutarii evenimentului de la Targu Mures.
Potrivit acestuia, au fost analizate „cinci-sase” posibile locuri de desfasurare a festivalului, incepand cu anul viitor, insa nu a fost luata inca o decizie.
„Oficial, va pot declara ca sunt mai multe variante pentru desfasurarea evenimentului, anul viitor, printre care si o posibila mutare la Cluj. Am avut intrevederi cu conducerea orasului (Cluj-Napoca – n.r.), dar nu e nimic sigur, nu am finalizat discutiile. Exista posibilitatea sa mutam festivalul. (…) Clujul are destul de multe avantaje. Nu este nimic sigur. La Cluj ar fi cinci-sase locatii posibile, se pare ca cea de pe Valea Garbaului ar fi ideala. O alta varianta ar fi ramanerea la Targu Mures, in aceeasi locatie de langa Complexul de Agrement si Sport Muresul”, spunea Balazsi Pal Elod.
Acesta preciza ca motivul este legat de dorinta organizatorilor de a „creste” evenimentul.
„Motivele sunt multiple: vrem ca festivalul sa creasca, sa devina si mai mare. Nu toate conditiile sunt optime ca sa se intample acest lucru la Targu Mures. in acest an, cand am avut a zecea editie, am simtit ca s-a ajuns intr-un punct mort”, afirma Balazsi, precizand ca la editia din acest an au fost aproape 80.000 de participanti.
Festivalul „Peninsula” (Felsziget) a debutat in 2003 la Targu Mures, avand ca organizatori si finantatori o parte dintre organizatorii si finantatorii Festivalului „Sziget” din Ungaria.
Festivalul „Peninsula” este finantat de compania SC Sziget Management SRL, bugetul manifestarii ridicandu-se in mod obisnuit la peste un milion de euro anual.
Festivalul a gazduit in fiecare an cateva zeci de trupe muzicale, abordand stiluri diferite – de la rock, pop, electro, hip-hop, blues si jazz. La cea mai recenta editie a Festivalului „Peninsula”, desfasurata in perioada 23-26 august 2012, printre artistii care au urcat pe scena s-au numarat The Straits, Tinie Tempah, finlandezii de la Children of Bodom, Akos, Sister Bliss, Netsky, Dirtyphonics, New Model Army, Babylon Circus, TIMO MAAS, Rotfront si N.O.H.A.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!