Medierea custodiei – exercitarea autoritatii parintesti

 

Material oferit de mediator Laura Vartolomei:

Autoritatea parinteasca (cunoscuta informal sub denumirea de custodie) astfel cum a fost reglementata in Codul Civil, este exercitata in mod uzual de catre ambii parinti. Divortul conflictual, mai ales atunci cand conflictul priveste si modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti, este rareori un proces de negociere directa. Problemele legate de divort si de custodie pot fi negociate in afara instantei, atunci cand sunt conditii pentru a conduce cuplul la solutionarea problemelor.

FamilieAranjamentele amiabile sunt din ce in ce mai populare in randul cuplurilor care divorteaza. Cu toate acestea, cuplurile care nu pot comunica unul cu altul si care s-au angajat intr-un comportament amenintator, coercitiv, de manipulare si inselatorie nu sunt de obicei in pozitia de a negocia o intelegere unii cu altii.

Prin intermediul procedurii medierii poate fi indeplinit obiectivul solutionarii conflictului privind divortul si relatia cu copiii, aranjamentele de divort/separare, modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti comune, luand in considerare nevoile copiilor si ale fostilor soti/parteneri, solutia fiind transpusa intr-un Acord de mediere.

Caracteristici ale cuplurilor conflictuale

Conflictul dintre sotii care divorteaza poate fi productiv sau distructiv. Comunicarea productiva ar putea avea ca rezultat rezolvarea problemei. Cu toate acestea, comunicarea tumultoasa intre doi parinti escaladeaza de multe ori in manie si vina, tinzand sa conduca la un comportament perceput ca fiind extrem de negativ. Emotiile negative impiedica parintii de la rezolvarea cu calm a neintelegerilor dintre ei, indiferent daca diferentele se refera la anumite aranjamente financiare, locative sau la custodie si vizitare.

Odata ce in ciclul de comunicare intervin accese de suparare si resentimente, conflictul tinde sa-si asume o viata proprie si persoanele implicate par incapabile sa reia negocierile de pace, care ar avea ca rezultat in cele din urma rezolvarea problemei. Manipulari fatise, amenintari, constrangere si inselaciune caracterizeaza de obicei interactiunile de comunicare dintre cuplurile conflictuale. Scopul unui astfel de conflict este de a dobandi puterea si a detine controlul asupra celuilalt parinte sau asupra altor membri ai familiei.

Escaladarea conflictului – moment pentru mediere

Escaladarea conflictului dintre parintii care divorteaza induce ambilor sentimente de neintelegere, discordie si distrugere. Modelele distructive de comunicare ii fac pe acestia niste candidati defavorizati atunci cand vine vorba despre aranjamente convenabile de custodie comuna. Aranjamentele mediate privind custodia comuna necesita in mod normal un grad foarte ridicat de cooperare parentala. Anumite aranjamente pe care le doresc parintii conflictuali ne pot duce cu gandul la amenintarea regelui Solomon (in disputa biblica privind copilul asupra caruia doua femei isi disputa maternitatea).

Cand cuplurile conflictuale vin la mediere, indiferent de motivatia avuta (vin la indemnul instantei de judecata, al avocatului sau la insistentele unuia dintre ei), sunt atenta la semne timpurii care vor indica probabilitatea de succes sau de esec a medierii. Evaluand in mod continuu, in primele stadii ale medierii daca acesti parinti intra in mediere cu buna credinta, o dobandesc pe parcurs sau au un scop ascuns pentru care vor ca lucrurile sa se deruleze intr-o anume maniera, am posibilitatea de a  controla situatia si de o putea canaliza in timp util spre o rata de succes ridicata.

Medierea custodiei asupra copiilor

Autoritatea parinteascaMedierea este, prin definitie, un proces conceput pentru a fi cooperant, interactiv si participativ. Medierea este un proces de solutionare a conflictelor cooperant in care specialistul incearca sa ajute partile sa ajunga la o intelegere a diferentelor lor. Medierea este bazata pe onestitate, informalitate, comunicare deschisa si directa, exprimarea emotiilor, atentia asupra cauzelor care stau la baza disputelor, consolidarea punctelor pozitive si evitarea vinei. Obiectivul sau este de a determina partile aflate in disputa la un compromis si, prin urmare, ajungerea la un acord voluntar si reciproc acceptabil.

Marea majoritate a cazurilor de custodie sunt solutionate prin metode alternative de solutionare (ADR), cum ar fi medierea. Medierea problemelor de custodie permite ca dumneavoastra si partenerul sa evitati litigiile ostile, stresante si traumatice ale unei dispute privind custodia copilului/copiilor. Aceasta ofera amandurora sansa de a atinge obiectivul comun de a servi interesul copilului intr-un mod civilizat. Mediatorul nu are puterea de a impune o solutie. Rolul sau este de a asista parintii in crearea propriului acord de vointa. In unele state din SUA, mediatorului i se poate cere de catre instanta sa faca o recomandare in cazul in care partile nu pot ajunge la un acord. Multe state cer parintilor sa participe la mediere ca o prima incercare de a ajunge la un acord privind custodia copilului si programul de legaturi personale.

Castigurile pe care le puteti obtine prin mediere au urmatoarele valente:

  • Medierea, de obicei, nu implica avocati, martori sau experti;
  • Medierea poate produce de obicei o intelegere incepand cu primele doua-trei ore de mediere, sau intinzandu-se pe parcursul unei perioade de una pana la doua saptamani;
  • Medierea imbunatateste comunicarea in cuplu pentru ca acesta sa fie intr-o mai mare masura capabil coopereze dupa divort  pentru cresterea copiilor.

Etapele implicate in procesul de mediere:

  • Intalnirea initiala cu mediatorul;
  • Identificarea si catalogarea problemelor;
  • Discutarea despre solutii cu o atitudine de castig-castig;
  • Redactarea Acordului privind exercitarea custodiei (a modalitatii de exercitare a autoritatii parintesti).

Durata de timp necesara in mediere va depinde de mai multi factori, cum ar fi numarul de probleme de custodie, complexitatea problemelor precum si angajamentul tuturor partilor de a ajunge la un acord satisfacator.

 

Mai departe in articol puteti citi despre:

Planul parental

Locuinta copiilor dupa separare

Educatia copiilor

Contactul dupa separare

Medierea custodiei copilului (exercitarea autoritatii parintesti). Cum se mediaza custodia copilului?

Laura Vartolomei, mediator

 

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie