Drepturile copiilor
Copiii au atat drepturi si libertati civile, cat si drepturi legate de familie, sanatate, bunastare si educatie, potrivit legii. Iar principalele persoane responsabile de cresterea acestora in conditii optime sunt, desigur, parintii. Statul are un rol complementar, astfel ca autoritatile pot interveni atunci cand drepturile copiilor sunt amenintate.
Parintii sunt responsabili pentru cresterea si asigurarea dezvoltarii copilului, conform Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Acestia trebuie sa-si exercite drepturile si sa-si indeplineasca obligatiile fata de copil in timp ce tin seama de interesul superior al acestuia.
Statul are un rol complementar, astfel ca acesta „asigura protectia copilului si garanteaza respectarea tuturor drepturilor sale prin activitatea specifica realizata de institutiile statului si de autoritatile publice cu atributii in acest domeniu”, conform legii mentionate.
Drepturile copilului, asa cum sunt ele prevazute in legislatie, sunt, in principal, urmatoarele:
1. Dreptul la identitate
Copiii au dreptul sa li se stabileasca si sa-si pastreze identitatea. Dupa nastere, sunt inregistrati si au dreptul la un nume, la o cetatenie, au dreptul sa-si cunoasca parintii si sa fie ingrijiti, crescuti si educati de catre acestia. Statul este obligat sa ia masuri urgente pentru restabilirea identitatii unui copil, in cazul lipsirii ilegale de catre aceasta.
Citeste mai departe pe avocatnet.ro
Comentarii oprite
Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.