Solicitarea adeverintei de vechime in munca
Adeverinta de vechime în munca este noul instrument de atestare a vechimii dupa desfiintarea carnetelor de munca.
Salariatii au dreptul sa solicite acest document angajatorului. Concomitent, angajatorul are obligatia de a elibera adeverinta de vechime în munca în termen de 15 zile de la data solicitarii.
Dupa data de 1 ianuarie 2011, evidenta muncii se realizeaza doar electronic, prin ReviSal. Obligatia angajatorului de înfiintare a unui registru general de evidenta a salariatilor este stipulata în articolul 34 din Codul muncii.
Adeverinta de vechime este eliberata doar la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, conform paragrafului 5 al articolului mai sus mentionat:
“(5) La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea în munca, în meserie si în specialitate.“
Între 300 si 1000 de lei este amenda pe care angajatorul risca sa o plateasca daca refuza sa elibereze adeverinta de vechime.
În cazul în care angajatorul, din motive obiective, nu poate elibera adeverinta de vechime, salariatul poate solicita aceasta adeverinta de la inspectoratului teritorial de munca din raza caruia angajatorul îsi desfasoara activitatea.
Solicitantul plateste un tarif de 20 de lei/document pentru eliberarea adeverintei de vechime de catre ITM, potrivit Ordinului ministrului muncii nr. 826/2014 privind aprobarea Normativului cu tarifele pentru plata prestarilor de servicii efectuate în domeniile de activitate ale Inspectiei Muncii, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 407/2014.
Si Inspectoratul Teritorial de Munca are obligatia de a raspunde solicitarii de eliberare a adeverintei de vechime în termen de 15 zile, conform Hotarârii de Guvern nr. 500/2011.
Vechimea în munca, stabilita pâna la data de 31 decembrie 2010, se probeaza cu ajutorul carnetului de munca. legestart.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!