Avocat Marius Coltuc: Admiterea convertirii creditelor in valuta in lei nu va avea absolut niciun impact asupra clientilor bancilor

 

Proiectul de completare a OUG 50/2010, prin care s-ar admite convertirea creditelor în valuta în lei si care în prezent se afla în procedura de avizare la Comisiile din Camera Deputatilor, nu va produce niciun fel de efecte asupra clientilor bancilor, având în vedere ca în ultimii ani valoarea unui euro a crescut cu cel putin un leu, iar cea a unui franc elvetian a ajuns mai mult decât dublu.
credite de consum„Aceasta initiativa este lipsita de efecte. Nu va avea absolut niciun impact asupra clientilor bancilor si ma îndoiesc ca, si dupa ce va fi fost publicata în Monitorul Oficial, se vor gasi doritori care sa o foloseasca. De ce ar vrea cineva sa-si converteasca un credit luat în franci elvetieni, la un curs de 1,7 lei, în lei, având în vedere ca valoarea unui franc elvetian a ajuns în prezent la 3,7 lei. Ca sa-si produca efectele, acest proiect ar fi trebuit sa prevada posibilitatea conversiei la valoarea valutei din data la care s-a contractat creditul”, a declarat pentru Curierul National av. Marius Coltuc, fondatorul casei de avocatura cu acelasi nume.
La rândul sau, avocatul Alexandru Dimitriu, reprezentant al Casei de Avocatura „Piperea si Asociatii”, a explicat ca aceasta initiativa legislativa ar putea cel mult sa elimine eventualele riscuri viitoare provocate de o explozie a valutei la care s-a contractat un credit.

„Este fum în ochi. O masura electorala care nu va avea niciun fel de impact asupra clientilor bancilor. Poate, cel mult, sa elimine posibile riscuri viitoare date de cresterea valorii valutelor”, a declarat av. Dimitriu pentru Curierul National, precizând ca, spre sfârsitul acestei luni, se asteapta sentintele din apelul formulat în cazul creditelor luate de la BCR, luna viitoare si în noiembrie fiind date termene pentru ele cu Credit Europe Bank si Banca Româneasca.

Principalele completari aduse OUG 50/2010

Proiectul de lege pentru completarea OUG nr. 50/2010 privind contractele pentru consumatori, aflat în procedura de avizare în Comisiile din Camera Deputatilor, dupa ce a fost deja avizat de Senat, reglementeaza informatiile ce vor trebui cuprinse în contractele de credit în moneda straina, încheiate între banci si clientii lor.
Actul normativ propune ca, în cazul în care un contract de credit se refera la un împrumut în moneda straina, banca va trebui sa se asigure ca, la momentul încheierii contractului, în cuprinsul acestuia este prevazut dreptul consumatorului de a putea converti contractul de credit într-o moneda alternativa.
Moneda alternativa de conversie ar putea fi moneda în care consumatorul îsi încaseaza venitul sau detine activele care finanteaza plata creditului sau moneda statului membru al Uniunii Europene în care consumatorul fie si-a avut resedinta la momentul la care a fost încheiat contractul de credit, fie îsi are resedinta în prezent, se mentioneaza în proiectul de lege.
Pentru a putea fi efectuata conversia creditului, va fi utilizat cursul de schimb aplicabil în ziua realizarii conversiei, daca în contractul de credit nu se specifica altfel.

Banca trebuie sa informeze clientul daca valoarea de rambursat în urma conversiei creste cu peste 20%

Banca sau institutia financiara nebancara se va asigura ca în cazul în care un client are un împrumut într-o moneda straina, acesta va fi avertizat, pe suport hârtie sau pe alt suport durabil, în cazurile în care valoarea cuantumului total platibil care ramâne de rambursat sau al ratelor periodice variaza cu mai mult de 20% în raport cu valoarea la care s-ar ridica daca s-ar aplica cursul de schimb de la momentul încheierii contractului între moneda contractului de credit si moneda nationala. Afrodita Cicovschi, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie