Contractele de drepturi de autor considerate suspecte de ANAF
Contractele de drepturi de autor, ca si alte contracte încheiate cu persoane fizice, sunt în general considerate suspecte de autoritatile fiscale. În lipsa unei fundamentari serioase, este posibil ca veniturile sa fie tratate ca salarii si impozitate la fel ca acestea.
Beneficiarul unui astfel de contract poate opta între doua metode de taxare. Impozitul poate fi retinut la sursa de platitorul de venit. Cota poate fi de 16% sau de 10%. Daca platitorul veniturilor retine integral cota de 16%, persoana fizica nu mai poate beneficia de deducerea cheltuielilor forfetare de 20% si nici a contributiilor sociale, daca acestea sunt datorate. Totusi, exista si avantaje, persoana fizica nu va mai avea nici o obligatie de declarare sau de plata a vreunui impozit. Un element important de care nu se tine foarte mult seama în practica este ca optiunea de impunere a venitului se exercita în scris în momentul încheierii contractului si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia. Daca opteaza pentru retinerea unui impozit de 10%, beneficiarul va trebui sa declare toate veniturile brute încasate în decursul unui an (prin depunerea formularului 200). Autoritatile fiscale urmeaza sa calculeze diferenta de impozit datorata, sa emita si sa comunice o decizie de impunere, iar diferentele de plata sa fie achitate în 60 de zile de la data comunicarii deciziei.
Cum se calculeaza contributiile?
Persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate în sistemul public de pensii, persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate în sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii în sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme nu datoreaza contributia pentru pensie pentru veniturile obtinute din drepturi de proprietate intelectuala. Însa, daca persoana fizica nu se încadreaza în nici una dintre situatiile de mai sus, trebuie sa plateasca CAS.
Citeste mai departe pe capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!