Autoritatile locale vor primi de anul viitor o cota-parte din impozitul platit de catre agricultori
Autoritatile locale ar urma sa primeasca, cel târziu de la începutul anului viitor, o cota-parte din impozitul platit de catre agricultori, a anuntat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. „Exista promisiunea ca, cel târziu de la 1 ianuarie 2015, o cota-parte din impozitul pe care agricultorii îl platesc sa ramâna la autoritatile locale”, a spus, recent, ministrul Daniel Constantin.
El a aratat ca a avut deja discutii în acest sens cu Ministerul Finantelor. Masura pare sa fie pe placul tuturor. Fermierii care sunt de fapt sursa de finantare vad cu ochi buni preconizata masura cu o singura conditie: transparenta în viitoarele investitii pentru a nu aparea suspiciuni. Si reprezentantul Asociatiei Comunelor din România vede chestiunea cu ochi buni, dar din motive diferite, unul chiar ciudat: se bucura ca se pot plati datoriile facute în trecut…
„Este un lucru bun, daca se va da 100%. Eu nu sunt pentru aceasta partajare pentru ca sumele acestea se regasesc efectiv cu precadere pe raza comunelor din România, or vorbind de cresterea capacitatilor administrative, fara bani nu se poate. Dincolo de ce s-ar mai putea face, s-ar mai acoperi din pierderile pe care le-au avut bugetele locale de-a lungul anilor pentru ca s-a dorit o tot mai accentuata saracire a bugetelor locale si cu precadere a comunelor de a determina primarii sa fie aceia care stau cu mâna întinsa si daca stai cu mâna întinsa stai si mai atent la acela care îti arunca ceva în cusca. De asemenea, exista suficient personal pentru a încasa impozitul datorat de fermieri”, a declarat, pentru Curierul National, presedintele Asociatiei Comunelor din România (A.Co.R.), Emil Draghici. Întrebat cât reprezinta taxele si impozitele platite de fermieri la bugetul unei primarii, Draghici a spus ca nimeni nu stie cu toate ca a fost avansata o cifra.
„Asupra cotei care va ramâne la administratia locala se vor purta negocieri”
Presedintele Uniunii Nationale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR), Costel Olteanu, spune ca din discutiile de la Ministerul Agriculturii s-a impus ca acolo unde se creeaza plus-valoare o cota-parte din aceasta sa contribuie la dezvoltarea comunitatii.
„Din discutiile purtate la Ministerul Agriculturii s-a impus aceasta necesitate ca acolo unde se creeaza plus-valoare o cota-parte din aceasta sa contribuie la dezvoltarea comunitatii. Masura este buna întrucât este cunoscuta tuturor saracia din bugetele unor primarii si, pe de alta parte, un motiv în plus pentru autoritatile locale de a sustine eforturile investitionale ale mediului de afaceri. Asupra cotei care va ramâne la administratia locala se vor purta negocieri între patronate, Guvern si Asociatii ale primarilor. Nu resping procentul de 100%, dar ma gândesc ca daca pâna acum am discutat de o cota-parte va trebui sa tinem cont ca nici bugetul national nu este unul foarte generos”, a explicat, pentru Curierul National, presedintele UNPCPR, Costel Olteanu. Costin Nitu, curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!