Noul Cod Civil. Autoritatea parinteasca se exercita de catre ambii parinti
În România, autoritatea parinteasca este mai bine cunoscuta sub sintagma “custodia copiilor”.
Conform art.397 din Noul Cod Civil, autoritatea parinteasca se exercita de ambii parinti si reprezinta ansamblul de drepturi si îndatoriri ce privesc atât persoana cât si bunurile copilului.
“Art. 397 – Exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti
Dupa divort, autoritatea parinteasca revine în comun ambilor parinti, afara de cazul în care instanta decide altfel.”
Pe lânga dispozitiile Noului Cod civil privind efectele divortului în raporturile dintre copii si parinti, trebuie avute în vedere si drepturile copilului prevazute de Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
Exceptii: când exista motive întemeiate si având în vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti (parinte custodian). În aceasta situatie, celalalt parinte (parinte necustodian) pastreaza dreptul de a veghea asupra modului în care copilul este crescut si educat, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia.
În mod cu totul si cu totul exceptional, instanta de tutela poate hotarî plasamentul copilului la o ruda, o alta familie, o alta persoana sau într-o institutie de ocrotire. Oricare ar fi varianta aleasa, persoanele respective sau institutia sunt obligate sa-si exercite drepturile si îndatoririle care revin de drept parintilor fata de copil. În acest caz, instanta stabileste daca drepturile cu privire la bunurile copilului se exercita de catre parinti în comun sau de catre unul dintre ei.
Stabilirea locuintei copilului dupa divort
Parintii, prin procedura medierii, se pot întelege asupra locuintei copilului dupa divort, încheind în acest sens Acordul de mediere. Daca întelegerea parintilor afecteaza exercitiul autoritatii sau a altor drepturi parintesti, instanta poate decide altfel.
Citeste mai departe pe mediatorlacramioararadulescu.wordpress.com
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!