Noi reglementari in privinta TVA-ului pentru furnizorii de produse digitale
Începând cu 1 ianuarie 2015, companiile care furnizeaza servicii pe cale electronica, servicii de telecomunicatii, radiodifuziune si televiziune, denumite în continuare BTE (broadcasting, telecommunications, electronic services), catre consumatori finali vor colecta TVA din Statul Membru în care este stabilit beneficiarul. Aceasta este consecinta modificarii regulilor privind locul prestarii acestor servicii catre consumatori finali (B2C), atât de catre prestatorii stabiliti în UE, cât si de catre prestatorii stabiliti în afara spatiului European.
Astfel, orice companie care vinde catre consumatorii din UE produse digitale cum ar fi ziare, muzica, software, jocuri, e-books, filme online, televiziune, telefonie sau e-banking va fi vizata de noile reguli din pachetul TVA 2015.
Dar, cei mai afectati de noile reguli vor fi prestatorii stabiliti în UE, care în prezent aplica TVA din Statul Membru în care sunt stabiliti, indiferent de locul unde este localizat consumatorul în cadrul UE. Luând un exemplu practic, un cetatean german care achizitioneaza în anul 2014 un antivirus pe cale electronica din România suporta un cost cu TVA de 24%, nivelul TVA din România (chiar daca rata aplicabila în Germania este de 19%), însa, din anul 2015, costul pentru acest cumparator va fi de 19% TVA, ca în Germania.
În noul context, comerciantii de produse digitale, care au ales jurisdictii ce au cote scazute de TVA pentru a reduce costul cu TVA (si pentru a obtine, astfel, un avantaj competitiv), se vor afla în situatia în care jurisdictia aleasa nu mai prezinta interes din acest punct de vedere. Pe de alta parte, pentru prestatorii stabiliti în tari cu o cota ridicata a TVA, pachetul de TVA 2015 ar putea reprezenta o oportunitate de extindere a vânzarilor în regiuni în care nivelul TVA este mai scazut.
Din punct de vedere administrativ, noile reguli presupun înregistrarea în scopuri de TVA în pâna la 28 de State Membre (27 de înregistrari suplimentare) si aplicarea a tot atâtea cote de TVA pentru operatiunile prestate. Pentru a simplifica întregul proces, Ghiseul Unic va permite prestatorilor comunitari de servicii BTE depunerea unui singur decont de TVA, consolidat, pentru declararea tuturor serviciilor si plata TVA într-un singur Stat Membru.
Dar, desi sistemul permite o oarecare simplificare a procesului de declarare a operatiunilor si a platii TVA, nu elimina obligatia prestatorilor de a raspunde în fata autoritatilor din fiecare Stat Membru pentru neconformarea cu obligatiile fiscale ce le revin, ceea ce ar putea genera o serie de implicatii adverse (obligatii suplimentare de TVA, amenzi pentru nedeclararea/ declararea cu întârziere a operatiunilor sau pentru neînregistrare, penalitati de întarziere). În acest moment, este, totusi, destul de neclar modul în care vor fi desfasurate controale fiscale începând cu anul 2015 asupra comerciantilor de produse digitale.
Citeste articolul integral pe capital.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!