Ziua eliberarii fiscale
„Ziua eliberarii fiscale” se refera la data din an la care un angajat mediu reuseste sa-si achite contributiile si impozitele catre stat si incepe sa munceasca pentru el. Aceasta zi este calculata in fiecare an, pe baza datelor oficiale privind veniturile si cheltuielile bugetare. Istoria acestei zile porneste, dupa cum era de asteptat, din Statele Unite ale Americii, fiind initiata de un om de afaceri din Florida, Dallas Hostetler, care a calculat pentru prima data acest indicator in 1948 si a inregistrat oficial aceasta marca. Fundatia Tax Foundation a preluat in 1971 marca „Tax Freedom Day” si calculeaza acest indicator in fiecare an.
Studiul Fundatiei pentru Reforma Europeana si al Institutului Economic Molinari( IEM ) arata care este nivelul de taxare a contribuabililor pentru fiecare stat al Uniunii Europene in parte. Astfel, romanii sarbatoresc „Ziua eliberarii fiscale” la 1 iulie, iar cel mai repede scapa de datoriile catre Fisc cipriotii si maltezii (28 aprilie). Tot în iulie scapa de plata taxelor germanii (11 iulie), grecii (14 iulie), ungurii (16 iulie), austriecii (25 iulie) si francezii (28 iulie). Pe ultimul loc, cu cel mai mai mare grad de impozitate, se pozitioneaza belgienii, care se elibereaza fiscal abia la 6 august.
În momentul în care contribualibii reusesc sa-si plateasca toate impozitele anuale datorate statului, atunci se celebreaza ”Ziua eliberarii fiscale”. Pentru a simplifica datele, analistii au luat în calcul angajati cu salariu mediu care nu mai au în întretinere alte persoane si nici nu beneficiaza de alte surse de venit. Calculele au luat în considerare si contributiile sociale ale angajatorilor, care se adauga la salariul brut primit de angajat. Ana Maria Anton, alinagorghiu.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!