Scutirea de impozit pentru profitul reinvestit. Cum se calculeaza?

 

Guvernul a realizat proiectul privind Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, în sensul scutirii de la plata a impozitului pe profitul reinvestit.

calculator si pixPotrivit proiectului de lege obtinut de Curierul National se introduc patru puncte, cu urmatorul cuprins: ART. 194 (1) Profitul investit în echipamente tehnologice – masini, utilaje si instalatii de lucru – astfel cum sunt prevazute în subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, folosite în scopul desfasurarii activitatii economice, este scutit de impozit. (2) Profitul investit potrivit alin. (1) reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la începutul anului, în anul punerii în functiune a echipamentelor tehnologice respective. Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda în limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva. (3) Pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2014, în aplicarea facilitatii se ia în considerare profitul contabil brut înregistrat începând cu data de 1 iulie 2014 si investit în activele mentionate la alin. (1) produse si/sau achizitionate si puse în functiune dupa aceeasi data. […] (6) Scutirea se calculeaza trimestrial sau anual, dupa caz. Suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, se repartizeaza la sfârsitul exercitiului financiar, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, pâna la concurenta profitului contabil înregistrat la sfârsitul exercitiului financiar. În cazul în care la sfârsitul exercitiului financiar se realizeaza pierdere contabila nu se efectueaza recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizeaza la rezerve suma profitului investit. (7) Pentru echipamentele tehnologice prevazute la alin. (1), care se realizeaza pe parcursul mai multor ani consecutivi, facilitatea se acorda pentru investitiile puse în functiune partial în anul respectiv, în baza unor situatii partiale de lucrari. (8) Prevederile alin. (1) se aplica pentru echipamentele tehnologice considerate noi, potrivit normelor de aplicare.

„În sensul prevederilor art. 194 alin. (3) si (13) din Codul fiscal, prin productia de echipamente tehnologice se întelege realizarea acestora în regie proprie si înregistrarea ca mijloace fixe potrivit reglementarilor contabile în corelatie cu prevederile art. 24 din Codul fiscal. În situatia în care, contribuabilul înregistreaza în evidenta contabila si surse proprii sau atrase de finantare a activelor mentionate la alin. (1), respectiv: profit nerepartizat din anii precedenti, surplus realizat din rezerve din reevaluare, împrumuturi obtinute de la institutiile de credit române sau straine, împrumuturi de la institutiile financiare nebancare, fonduri nerambursabile, împrumuturi de la actionari/asociati si altele de aceeasi natura, acestea nu se iau în considerare pentru determinarea profitului contabil brut în sensul art. 194 alin.(2) din Codul fiscal”, potrivit Normelor metodologice.

Vezi exemplul de calcul pe curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie