Guvernul a aprobat ordonanta prin care firmele vor fi scutite de impozitul pe profitul reinvestit
Guvernul a aprobat ordonanta prin care scutirea de impozit pe profitul reinvestit va fi aplicata din luna iulie si mentinuta, conform proiectului, pâna la finele lunii decembrie 2015, firmele beneficiare neputând opta pentru metoda de amortizare accelerata pentru echipamentele tehnologice respective.
Aprobarea ordonantei de urgenta, care modifica Codul Fiscal, a fost anuntata de Guvern la finalul sedintei de miercuri.
„Este o solicitare veche a mediului de afaceri pe care, în sfârsit, putem sa o punem în aplicare începând cu data de 1 iulie. Cred ca în acest fel toate companiile care reinvestesc profitul primesc un sprijin bine meritat care, inevitabil, se va traduce în noi locuri de munca,(…) în noi avantaje pentru societatea noastra”, a declarat premierul Victor Ponta, citat de Agerpres.
„Profitul investit în productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice -masini, utilaje si instalatii de lucru – astfel cum sunt prevazute în subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, folosite în scopul obtinerii de venituri impozabile, este scutit de impozit” scrie în proiectul de act normativ.
Scutirea de impozit pentru profitul reinvestit se va aplica pentru investitiile realizate începând cu 1 iulie 2014, facilitatea urmând sa se aplice pâna la data de 31 decembrie 2015.
„Scutirea se calculeaza trimestrial sau anual, dupa caz, iar suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit va fi repartizata cu prioritate pentru constituirea rezervelor pâna la concurenta profitului contabil înregistrat la sfârsitul exercitiului financiar. În cazul în care la sfârsitul exercitiului financiar se realizeaza pierdere contabila nu se efectueaza regularizarea profitului investit, iar contribuabilul nu este obligat sa repartizeze suma profitului investit pentru constituirea rezervelor” se mai arata în document.
Contribuabilii care beneficiaza de acest ajutor au obligatia de a pastra în patrimoniu echipamentele tehnologice respective cel putin o perioada egala cu jumatate din durata normala de functionare a acestora, se mai arata în document.
Ponta a adaugat ca Guvernul si institutiile financiare internationale vor lucra împreuna ‘umar la umar’ în ceea ce priveste ‘reducerea contributiilor sociale, noul Cod fiscal, toate masurile pe care România le implementeaza pentru modernizarea sistemului sau legislativ si fiscal’.
‘Cred ca având alaturi de noi mediul de afaceri vom lua masuri mai bune si vom reusi sa ne convingem partenerii internationali de seriozitatea acestor masuri’, a afirmat premierul.
Ponta a anuntat în context ca marti, 15 aprilie, pentru prima data în istoria sa democratica, România s-a împrumutat cu o dobânda sub 4%. ‘În urma cu doi ani îmi propusesem sa reusim sa ne împrumutam sub 6%. Iata ca acum ajungem sub 4%, … o inflatie de 1%. Sunt elemente care dau, daca vreti, semne asupra potentialului României. Tine doar de noi sa reusim sa folosim acest potential, sa-l punem sa lucreze pentru binele tarii’, a completat prim-ministrul. economica.net
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!