Interventia mediatorului in negocierile comerciale
Negocierea comerciala presupune discutarea pretului, termenelor, conditiilor unui nou contract de prestari servicii ori livrarii de bunuri dintre doua sau mai multe societati/companii. Interventia mediatorului in negocierile dintre societati este des folosita in alte state, reprezentand si aducand un plus de succes considerabil partilor contractante.
Desi ne imaginam mediatorul ca fiind cel care intervine doar intr-un conflict explicit si manifest, posibilitatile de mediere sunt mult mai multe. Mediatorul desi intervine in varii conflicte dintre persoane fizice ori juridice, interventia sa si oportunitatea interventiei nu survine doar in momentul de “lupta”a partilor intr-un anumit moment. Mediatorul nu intra in arena relatiilor dintre parti doar atunci cand intre acestea conflictul escaladeaza si ajunge pana la violente, uneori chiar fizice. Functia si rolul mediatorului devin aplicabile si in sfera preventiva a conflictului, cu atat mai benefice cu cat se restabilesc cadrele care evita conflictul.
Conflictul in care este chemat mediatorul trebuie privit lato sensu. Nu doar strict ca pe o lupta acerba, o batalie. In fapt intr-o batalie mediatorul nici nu poate interveni. Gravitatea conflictului nu ii permite; ar insemna o incaierare implicarea unui mediator intr-o astfel de lupta inca in desfasurare. Astfel mediatorul intervine ori cand lupta este pe cale sa inceapa, ori cand a inceput dar nu este intensa si permite inca dialogul, ori cand lupta este pe terminate, si partile au consumat energia fizica-combativa, fiind in impasul unei solutii la diferend si pregatite cat de cat pentru discutii.
Mediatorul este chemat in orice tip de disputa. Orice neintelegere, orice diferend poate face obiectul unei discutii la mediator, acesta fiind tertul neutru fata de situatie si interesele incidente, care da incredere partilor aflate intr-o anumita problema. Increderea in mediator se traduce ulterior medierii intr-un acord, intr-o intelegere echitabila pentru parti, atat timp cat a fost discutata si analizata cu deschidere de catre toate partile contractante, in mod onest si fara negocieri “pe sub masa”.
Citeste mai departe pe blog.mediatoru.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!