Declararea impozitului pe profit pentru 2013

 

Firmele trebuie sa depuna pana pe 25 martie declaratia de impozit pe profit in care sa declare impozitul pe profit pentru 2013. Este important de retinut ca certificarea formularului 101 nu mai este obligatorie, insa certificarea reprezinta unul dintre criteriile in functie de care Fiscul va selecta contribuabilii pentru inspectia fiscala, se precizeaza intr-un act normativ care a modificat recent Codul de procedura fiscala. In plus, contribuabilii trebuie sa fie atenti la faptul ca aplicatia prin care se completeaza si se transmite formularul 101 a fost modificata recent.

declaratia 101 impozit pe profitDeclaratia privind impozitul pe profit, formularul 101, se depune anual de catre platitorii de impozit pe profit, pana pe data de 25 martie.

Exceptie de la aceasta situatie fac organizatiile nonprofit (ONG) si cei care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice si a cartofului, pomicultura si viticultura, care au fost obligati sa depuna aceasta declaratie pana pe 25 februarie.

Potrivit instructiunilor de completare ale formularului 101, persoanele juridice care, in cursul anului fiscal, se dizolva declara si platesc impozitul pe profit astfel:

  • cele lichidate au obligatia sa depuna declaratia anuala de impozit pe profit si sa plateasca impozitul pana la data depunerii situatiilor financiare la organul fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala;
  • cele fara lichidare au obligatia sa depuna declaratia anuala de impozit pe profit si sa plateasca impozitul pana la inchiderea perioadei impozabile.

De asemenea, persoanele juridice straine care au mai multe sedii permanente in Romania declara impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obtinut de fiecare sediu permanent in perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2013 pana la 25 iulie inclusiv.

Firmele NU trebuie sa-si certifice declaratia de impozit pe profit pe 2013

Firmele au scapat de certificarea declaratiei de impozit pe profit pentru 2013, incepand cu 28 februarie, conform OUG nr. 8/2014. Mai exact, prin acest act normativ, a fost abrogat alineatul 5 al articolului 83 din Codul de procedura fiscala (CPF), care prevedea ca, de la 1 ianuarie 2014, declaratiile fiscale anuale de impozit pe profit ale contribuabililor trebuiau certificate de catre un consultant fiscal, in conditiile legii, cu exceptia celor pentru care era obligatorie auditarea. De altfel, la inceputul lunii ianuarie, Biroul de Asistenta pentru contribuabili din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a confirmat pentru AvocatNet.ro ca formularele 101 trebuie certificate obligatoriu de la 1 ianuarie 2014.

Insa prin OUG nr. 8/2014, certificarea tuturor declaratiilor fiscale, inclusiv formularul 101 si rectificativele, a devenit optionala de la sfarsitul lunii februarie. Totusi, desi este optionala, certificarea declaratiilor fiscale va reprezenta un criteriu de evaluare in analiza de risc efectuata de organul fiscal in scopul selectarii contribuabililor pentru inspectia fiscala.

Cum se completeaza?

Conform instructiunilor de completare a formularului 101, rubrica „Perioada” se completeaza astfel:

  • 1 februarie – 31 decembrie, pentru anul 2013, in cazul persoanelor juridice romane platitoare de impozit pe profit, care, la data de 31 decembrie 2012, au indeplinit conditiile de a fi microintreprindere, si, incepand cu 1 februarie 2013, au fost obligate sa plateasca impozitul pe veniturile microintreprinderilor, iar in cursul anului devin platitoare de impozit pe profit, deoarece depasesc plafonul de 65.000 de euro sau obtin mai mult de 20% din venituri din venituri din consultanta si din management;
  • perioada cuprinsa intre data de intai a primei luni din trimestrul in care contribuabilii au inceput sa desfasoare activitati in domeniul bancar, cel al asigurarilor, reasigurarilor, pietei de capital si jocurilor de noroc si sfarsitul anului de raportare, in cazul contribuabililor platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor care in cursul anului incep sa desfasoare activitati in domeniul bancar, in asigurari si reasigurari, piata de capital si jocuri de noroc, iar incepand cu trimestrul respectiv devin platitori de impozit pe profit.

Rubrica „Date privind impozitul pe profit” a formularului 101 contine 51 de tipuri de indicatori, in dreptul carora trebuie trecute sumele aferente. In cazul in care se inregistreaza un rezultat negativ sau o pierdere acesta se va inregistra cu semnul „-” (minus).

Astfel, randurile 1 – 10 trebuie completate cu datele corespunzatoare, inregistrate in evidenta contabila a contribuabililor, respectiv urmatoarele:

  • Veniturile din exploatare,
  • Cheltuielile de exploatare, inclusiv cheltuiala cu impozitul pe profit,
  • Rezultatul din exploatare, obtinut din diferenta dintre veniturile si cheltuielile mentionate anterior,
  • Veniturile financiare,
  • Cheltuielile financiare,
  • Rezultatul financiar, obtinut din diferenta dintre venituri si cheltuielile mentionate mai sus,
  • Veniturile extraordinare
  • Cheltuielile extraordinare
  • Rezultatul extraordinar, obtinut din diferenta dintre venituri si cheltuielile mentionate anterior,
  • Rezultat brut, obtinut dintre cele 3 rezultate de mai sus.

Contribuabilii trebuie sa treaca alte venituri pe randurile 11, 11.1, 11.2 si 11.3 ale formularului 101, dedicate „Elementelor  similare veniturilor”, iar alte cheltuieli pe randurile 12, 12.1 si 12.2, care se refera la „Elemente similare cheltuielilor”.

Dupa includerea acestora, contribuabilii trebuie sa adune suma de la randul 10 si cea de pe randul 11, iar din acest rezultat sa scada suma de pe randul 12. Rezultatul obtinut dupa acest calcul trebuie trecut pe randul 13, „Rezultat dupa includerea elementelor similare veniturilor/cheltuielilor”.

Apoi, contribuabilii trebuie sa mentioneze amortizarile fiscale deducerilor si amortizarilor fiscale, de la randul 14 pana la randul 18, pe care sa le cumuleze, iar rezultatul trebuie trecut pe randul 19.

De asemenea, contribuabilii trebuie sa treaca in declaratia de impozit pe profit veniturile neimpozabile, pe randul 20 si pe randul 21. Aceste venituri neimpozabile vor fi cumulate intr-un total, care trebuie trecut pe randul 22 al formularului 101.

In urma tuturor calculelor de mai sus se poate afla profitul sau pierderea contribuabilului. Astfel, din rezultatul trecut pe randul 13 se scad rezultatul de pe randul 19 si cel de pe 22. Suma obtinuta reprezinta profitul sau pierderea firmei si urmeaza sa fie notata pe randul 23.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie