Medierea ca metoda ADR

 

În sistemul de justitie clasica exista, ca rezultat al unui proces, fie câstigul fie pierderea procesului. Cine va câstiga si cine va pierde nu se poate sti decât dupa un îndelungat parcurs, si dupa o serioasa investitie financiara si emotionala. Prietenii, relatii, se destrama poate iremediabil, procesul exacerbeaza cearta, apare ostilitatea, dusmania. Câti dintre adversarii unui proces îsi mai vorbesc dupa aflarea verdictului, câti îsi dau mâna? Întrebare retorica.

mediere remitere datorieCauzele de pe rolurile instantelor, mult prea multe, cauzeaza blocaje în instante si este îngreunat sistemul de justitie, principiile procesual civile sau penale sunt greu de respectat în aceste conditii, iar oamenii se plâng de cât de mult timp dureaza solutionarea unui litigiu.

Medierea este o modalitate mai buna pentru rezolvarea disputelor, în multe dintre cazuri, decât sistemul contradictoriu din justitie. În mediere, partile în disputa selecteaza un tert neutru si impartial, un mediator, care se aseaza cu ei si îi ajuta sa lucreze la un acord reciproc satisfacator, care le rezolva problema.

Medierea- colaborare, nu competitie!

Daca partile îsi transforma conflictul în litigiu, cheamându-se în instanta, acestea cedeaza puterea de decizie unui tert, judecatorului, care va decide solutia pentru ele. Medierea este un proces informal, voluntar, vag structurat în care mediatorul faciliteaza comunicarea, încurajeaza schimbul de informatii si idei, sfaturi, sugereaza, si „traduce” tot ceea ce este au spus partile de pe pozitii diferite, înspre beneficiul partilor si pentru a le aduce de pe pozitiile initiale, când se afla una împotriva celeilalte, la a lucra împreuna împotriva problemei.

Prin mediere are loc detoxifierea climatului emotional, se deschid cai de persuasiune. Medierea face posibil ca partile sa ajunga la propriul lor acord.

Medierea nu este cu siguranta un panaceu universal, însa ofera mai mult ajutor pentru ceea ce ne doare în relatiile noastre decât înca un alt proces si merita o mai mare atentie decât deja a capatat în societatea noastra.

În procesul de mediere, participantii sunt tratati într-un mod respectuos, si fiecare persoana va fi auzita, nimeni nu va fi marginalizat.

Medierea vizeaza identificarea cauzei reale a fiecarui conflict, pentru ca, de multe ori, asa cum am mai spus, conflictul este asemenea unui cieberg si poate fi vazuta doar partea de la suprafata, fara a se sti cât este de mare în adâncime. Mediatorul se întoarce cu partile în trecut, cu o masina a timpului imaginara, mergând pe firul conflictului, pâna la izvoarele lui. Mediatorul lucreaza din greu pentru a face ceea ce partile nu au fost în stare sa faca pentru ele însele, face pace. Cum frumos se exprima cineva, mediatorii sunt promotorii pacii, într-o lume plina de ura, de conflicte si de înstrainare între oameni.
Exista motive puternice care sugereaza ca medierea ar trebui sa fie cunoscuta si preferata de oameni. Este înca, probabil, la un pas pentru multi, dar prea departe pentru altii, dar eu cred ca efectul va fi unul pozitiv atunci când oamenii vor constientiza beneficiile acestei proceduri.

Procesul de medieere este guvernat de o serie de principii, pe care este util sa le reamintim:

Principiul confidentialitatii – acest principiu este foarte important pentru siguranta pastrarii secretului partilor, mediatorul si partile pot încheia un contract de confidentialitate pe care-l vor semna cu totii, sau pot introduce chiar în contractul de mediere o clauza de confidentialitate. Aceasta clauza reprezinta garantia pastrarii secretului, nedivulgarii faptului ca partile au avut un conflict, despre modul în care s-a rezolvat, în ce a constat, etc.

Cu privire la informarea privind medierea, care exista ca o obligatie instituita prin lege, informarea este atât o etapa a medierii, cât si un principiu.Exista o obligatie a mediatorului de a informa partile despre mediere si principiile ei, despre avantajele acestui proces, rolul mediatorului, drepturile si obligatiile partilor, efectele juridice ale acordului de mediere, posibilitatea obtinerii pe cale necontencioasa a a unei hotarâri judecatoresti care sa consfinteasca acordul de mediere sau posibilitatea autentificarii acordului de catre notarul public, pentru a deveni titlu executorou. Informarea trebuie facuta tuturor partilor, dupa analiza conflctului, iar informarea va fi facuta cu referire directa la confllcictul identificat în urma analizei. Aceasa procedura se face înainte de începerea procesului de medire.

Citeste mai departe pe ramnic.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie