Politistii bucuresteni au confiscat in luna decembrie, peste 800.000 de obiecte pirotehnice interzise

 

Peste 800.000 de petarde si artificii au fost confiscate de politistii bucuresteni în decembrie, 85 de persoane fiind cercetate pentru detinere ilegala si efectuarea de operatiuni cu articole pirotehnice.

articole pirotehnicePolitistii de la Serviciul Arme, Explozivi si Substante Periculoase au facut, în perioada 2-28 decembrie, zeci de controale si perchezitii în Bucuresti, în urma carora au descoperit peste 800.000 de obiecte pirotehnice interzise la detinere, arata duminica Politia Capitalei, într-un comunicat de presa.

În urma acestor actiuni, politistii bucuresteni au început urmarirea penala fata de 85 de persoane, pentru efectuarea de operatiuni, fara drept, cu articole pirotehnice.

De asemenea, au fost constatate 77 de infractiuni si au fost confiscate peste 800.000 de obiecte pirotehnice.

Cercetarile sunt continuate de politistii bucuresteni, pentru infractiunea de detinere ilegala de materiale pirotehnice interzise.

Potrivit datelor statistice ale Politiei Române, în anul 2005, când articolele pirotehnice din clasa a II-a se comercializau „la liber”, în perioada sarbatorilor de iarna, la nivel national, au fost înregistrate peste 350 de raniri si un deces cauzate de folosirea necorespunzatoare a acestora.

Dupa aparitia, în anul 2006, a restrictionarii vânzarii catre publicul larg a acestei categorii de articole pirotehnice, în perioada similara au fost înregistrate, în medie, 25 de raniri anual, fara sa fie înregistrate decese.

Conform Legii 126/1995, republicata, privind regimul materiilor explozive, în categoria 1 intra articole pirotehnice de divertisment, care prezinta un risc foarte scazut, cu un nivel de zgomot neglijabil si care sunt destinate utilizarii în spatii restrânse, iar în categoriile 2, 3 si 4 sunt cuprinse cele destinate utilizarii în exterior si exclusiv de catre pirotehnicieni.

În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distractie foarte mici de tipul artificiilor, cum ar fi, de exemplu, stelute, lumânari scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc si sateliti, a precizat sursa citata.

„Din motive de ordine, securitate, siguranta publica si pentru protectia mediului se interzice detinerea, utilizarea si vânzarea catre publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 si 4, a articolelor pirotehnice de scena (T1 si T2) si a altor articole pirotehnice din categoria P2”, a precizat Politia Româna.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai daca iau masuri de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor si a mediului.

Potrivit evidentelor Politiei Române, la nivel national, pâna în prezent, 12 societati comerciale au efectuat importuri sau transferuri de articole pirotehnice, la cantitatea importata sau transferata adaugându-se cea ramasa în stoc din anii precedenti.

Orice operatiune cu articole pirotehnice, efectuata fara drept, constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la trei luni la un an.

Articolele pirotehnice din categoriile 1 si P1 comercializate catre persoanele cu vârsta sub limita prevazuta de lege, respectiv 16 ani, precum si comercializarea articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate doar de catre pirotehnicieni constituie infractiuni si se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la un an. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie