Piata asigurarilor de viata amenintata cu disparitia?

 

Retragerea din România a unuia dintre cei mai mari asiguratori de viata readuce în actualitate situatia critica a unei piete diforme, amenintate poate chiar cu disparitia

asigurare de viataNici macar cel mai mare asigurator de viata din Europa nu a reusit sa se impuna pe piata din România, în ciuda investitiilor majore facute. Planurile îndraznete ale Axa erau departe de a fi realizate în momentul în care a anuntat ca si-a vândut operatiunile locale catre Astra Asigurari. Au intrat pe piata locala în 2010 cu obiectivul clar de a deveni lider pe termen mediu si au plecat dupa doar trei ani, lasând în urma o societate cu o cota de piata de circa 2%. Plecarea francezilor, care au reusit sa se impuna în zeci de alte state ale lumii, poate fi interpretata ca un semnal menit sa ne reaminteasca problemele unei piete atipice, diforme, dependente si, mai nou, macinate de rascumpararile premature realizate de clientii speriati de criza.

În România, trei societati detin aproape 65% din piata asigurarilor de viata, iar una dintre ele, BCR Asigurari de Viata, este dependenta aproape exclusiv de relatia cu banca al carei nume îl poarta.  Liderul pietei locale este  ING Asigurari de Viata, care se va numi, din 2014, NN, si al carei viitor este destul de incert, având în vedere planurile grupului mama de a renunta la controlul diviziei de asigurari prin lansarea unei oferte publice initiale. Pe locul 3 în top se plaseaza Metropolitan Life, în timp ce pentru restul de 35% din piata se lupta nu mai putin de 15 societati. Cu câteva exceptii, cum ar fi industria cimentului, nu exista sector unde atât de putine companii sa controleze felii atât de mari din piata. Este un prim indicator care particularizeaza România, dar nu în sens pozitiv. Aceasta concentrare arata cât de putin concurentiala este  piata asigurarilor de viata.

Când cifrele vorbesc, managerii plâng

Reprezentantiva pentru ceea ce se întâmpla în ultima vreme pe piata asigurarilor de viata din România este evolutia politelor cu componenta investitionala, asa-numitele polite unit-linked.

Considerat cândva un produs inovativ, cu mare viitor, acest tip de polite a disparut, practic, în ultimii doi ani. Potrivit datelor consultate de Capital, nivelul rascumpararilor premature pe acest segment a urcat, dupa primele sase luni ale anului, la circa 90% din primele brute subscrise. Cu alte cuvinte, sumele retrase de clienti înainte de finalizarea contractului ajung la 90% din încasarile din prime. Din acest punct de vedere, situatia nu este roz nici la nivel general. Din datele Capital, tot dupa primele sase luni, sumele platite sau care urmau sa fie platite de societatile de asigurare catre clienti se ridicau la peste 150 de milioane de lei, adica circa 35% din primele brute subcrise. Valoarea este dubla fata de nivelurile înregistrate în anii 2009 si 2010, de exemplu.

Mai grav este ca platile anticipate cresc, în timp ce numarul si valoarea contractelor scade. Dupa primele noua luni din ani, cele mai importante societati din piata aveau în portofoliu sub 2,1 milioane de contracte valide, cu aproape 500.000 mai putin decât în 2011, potrivit datelor Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR). La nivelul întregii piete, valoarea primelor brute subcrise dupa primele noua luni era de 1,23 miliarde de lei, acesta fiind cel mai scazut nivel din ultimii 5 ani. Ca o consecinta fireasca, ponderea asigurarilor de viata în totalul pietei a revenit sub 20%.

Creditul moare, reforma sanatatii întârzie 

Prima medie, calculata ca raport între primele brute subscrise si numarul de contracte valide este si ea în scadere, fiind  la un nivel care plaseaza România pe ultimul loc din Europa din acest punct de vedere. Contractul mediu presupune o prima anuala de 297 de lei, în cazul membrilor UNSAR. Suma este în scadere cu aproximativ 40 de lei fata de 2012 si cu mai bine de 80 de lei fata de 2008.

În piata este deja clar ca singurul  motiv pentru care unele societati de asigurari de viata au ramas în România a fost anuntata reforma a sanatatii. Acest lucru a devenit evident în perioada încercarilor facute de guvernului Boc, când doua dintre firmele care au parasit România imediat dupa esecul reformei au fost extrem de vocale si implicate: Eureko si Axa Asigurari. Pentru firmele de asigurari de viata, liberalizarea sistemului ar fi însemnat milioane de clienti noi.
O alta „întârziere“ cu efect direct în buzunarul firmelor de asigurare e relansarea creditului. Firme ca BCR Asigurari (24% din piata), BRD Asigurari sau Ergo Asigurari traiesc exclusiv din relatia cu bancile, o buna parte a vânzarilor lor constând în asigurarile obligatorii pentru credite. Iata, deci, ca nici perspectivele nu arata mai bine decât cifrele prezentului, mai ales ca introducerea deducerilor pentru asigurari este înca departe. Serban Buscu, capital.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie