Atelierul „Armonizarea intereselor parintilor prin prisma interesului superior al copilului. Impartialitatea mediatorului in cauzele cu minori” la Bucuresti

 

Dupa cum este bine cunoscut, legislatia româneasca din domeniul dreptului familiei a suferit modificari substantiale, în directia observata în multe alte state europene si în concordanta cu viziunea Conventiei ONU cu privire la drepturile copilului. Conform acesteia, interesul superior al copilului este cel mai bine realizat prin exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti.

Sala PalatuluiNoul Cod civil ofera o reglementare ampla, mult mai bine adaptata contextului social existent, însa cu multe dificultati de aplicare, solutiile instantelor ridicând probleme complexe ce pot avea efecte directe asupra dezvoltarii armonioase a copiilor.

Pentru prima data, dispozitiile recent modificate ale Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului stabilesc criteriile de determinare a interesului superior al copilului.

Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator contine, de asemenea, dispozitii speciale, instituind în sarcina mediatorului îndatorirea de a veghea ca rezultatul medierii sa nu contravina interesului superior al copilului.

Desi aparent lucrurile par a fi facile, în practica problemele sunt mult mai complexe, raporturile dintre parinti si copii fiind unele speciale în care exista, prin definitie, relatii continue si de interdependenta. Pentru mediator devine o adevarata provocare sa cunoasca, sa înteleaga si sa aplice reglementari speciale privitoare la drepturile copilului si totodata sa ramâna impartial si neutru în demersul sau de armonizare a intereselor parintilor. Medierea devine o provocare si pentru ceilalti profesionisti, fie pentru cei chemati sa-i sprijine pe parinti în procedura de mediere, fie pentru cei ce urmeaza sa încuviinteze întelegerile acestora, trecute de asemenea prin filtrul impus de principiul respectarii interesului superior al copilului.

În acest sens, Proiectul Mediatori în dialog inter-profesional, demarat în iunie 2013 de Asociatia Profesionala Colegiul Mediatorilor, având drept obiectiv crearea unui veritabil spatiu de dialog, bazat pe recunoastere si încredere reciproca între mediatori si alti profesionisti, lanseaza invitatia la cel de-al doilea atelier:

„Armonizarea intereselor parintilor prin prisma interesului superior al copilului. Impartialitatea mediatorului în cauzele cu minori”

Partener media: JURIDICE.ro

Atelierul va fi organizat în Bucuresti, pe 4 decembrie 2013, la Sala Palatului.

Printre subtemele propuse spre dezbatere se vor regasi:

Exercitarea în comun a autoritatii parintesti prin prisma interesului superior al copilului;

Planul parental si reflectarea modului de exercitare a autoritatii parintesti;

Impartialitatea mediatorului si îndatorirea acestuia de a veghea la respectarea interesului superior al copilului – principii contradictorii în cauzele cu minori?

Încuviintarea/autentificarea acordurilor de mediere ce vizeaza minorii – norme aplicabile.

Atelierul se doreste a fi o întâlnire de lucru restrânsa (în jur de 20 de participanti), cu scopul discutarii posibilitatilor de colaborare si identificare a celor mai bune practici pentru eliminarea dificultatilor ce ar putea sta în calea dezvoltarii dialogului inter-profesional.

La aceasta prima întâlnire sunt invitati sa participe mediatori, magistrati, grefieri, avocati si notari publici. Pentru a se putea ajunge la concluzii pertinente, utile tuturor profesionistilor, experienta în cauzele cu minori este o conditie a participarii.

Pentru a confirma participarea dumneavoastra, va rugam sa completati formularul atasat si sa-l trimiteti prin e-mail la dialogintreprofesii@gmail.com.

Costurile organizarii atelierului sunt în întregime în sarcina organizatorilor.

Coordonator atelier, în numele echipei de proiect,
Mediator Fanuta LISMAN, juridice.ro

:: FORMULARUL DE ÎNSCRIERE

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie