Care sunt cererile si actiunile scutite de la plata taxei judiciare de timbru

 

Noile reglementari in domeniul taxei judiciare de timbru stabilesc, printre altele, ca o serie de cereri si actiuni sunt scutite de la plata taxei. Pe de alta parte, insa, s-a introdus taxa pentru unele cereri scutite in trecut de la plata. Afla astazi de la AvocatNet.ro care sunt acele acte pentru care nu trebuie sa platesti, precum si cati bani vei pregati pentru cererile care in trecut nu costau nimic.

balanta cu bani taxe judiciare de timbruSistemul taxei judiciare de timbru a fost modificat substantial prin OUG nr. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru ce a intrat in vigoare inca din 29 iunie.

Desi noile reglementari introduc noi taxe judiciare de timbru si prevad tarife si de 10 ori mai mari decat cele vechi, se pastreaza, totusi, anumite prevederi referitoare la cererile si actiunile ce vor fi scutite de la plata taxei.

Astfel, actul normativ publicat recent stabileste ca va fi scutita de la plata taxei judiciare de timbru orice cerere pentru exercitarea unei cai de atac, ordinare si extraordinare, impotriva hotararii judecatoresti prin care a fost solutionata o actiune sau cerere scutita, potrivit legii, de taxa judiciara de timbru.

De asemenea, documentul citat prevede ca vor fi scutite de la plata toate actiunile si cererile referitoare la:

  • stabilirea si plata pensiilor, precum si alte drepturi prevazute prin sistemele de asigurari sociale;
  • stabilirea si plata ajutorului de somaj, a ajutorului de integrare profesionala si a alocatiei de sprijin, a ajutorului social, a alocatiei de stat pentru copii, a drepturilor persoanelor cu dizabilitati si a altor forme de protectie sociala prevazute de lege;
  • obligatiile legale si contractuale de intretinere, inclusiv actiunile in constatarea nulitatii, in anularea, rezolutiunea sau rezilierea contractului de intretinere;
  • stabilirea si acordarea despagubirilor decurgand din condamnarea sau luarea unei masuri preventive pe nedrept;
  • adoptie, ocrotirea minorilor, tutela, curatela, interdictie judecatoreasca, asistenta persoanelor cu tulburari psihice, precum si la exercitarea de catre autoritatea tutelara a atributiilor ce ii revin;
  • protectia drepturilor consumatorilor, atunci cand persoanele fizice si asociatiile pentru protectia consumatorilor au calitatea de reclamant impotriva operatorilor economici care au prejudiciat drepturile si interesele legitime ale consumatorilor;
  • valorificarea drepturilor Societatii Nationale de Cruce Rosie;
  • exercitarea drepturilor electorale;
  • cauzele penale, inclusiv despagubirile civile pentru prejudiciile materiale si morale decurgand din acestea;
  • stabilirea si acordarea despagubirilor civile pentru pretinse incalcari ale drepturilor prevazute la art. 2 si 3 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, ratificata prin Legea nr. 30/1994, cu modificarile ulterioare;
  • drepturile si interesele legitime pretinse de fostii detinuti si persecutati pentru motive politice in perioada regimului comunist din Romania;
  • orice alte actiuni, cereri sau acte de procedura pentru care se prevad, prin legi speciale, scutiri de taxa judiciara de timbru.

Ca si pana acum, vor fi scutite de la plata cererile pentru dizolvarea societatilor comerciale si a grupurilor de interes economic, formulate de Oficiul National al Registrului Comertului, precum si cererile, actiunile si caile de atac formulate de catre prefect sau primar pentru anularea actelor juridice emise cu incalcarea prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991.

De asemenea, nu se va percepe taxa judiciara de timbru pentru eliberarea de copii simple de pe inscrisurile aflate la dosar, daca realizarea serviciilor de copiere nu se realizeaza de catre instanta, ci de catre prestatori privati care functioneaza in sediul instantei.

Totodata, s-a pastrat prevederea potrivit careia sunt scutite de la plata cererile si actiunile, inclusiv caile de atac formulate de Senat, Camera Deputatilor, Presedintia Romaniei, Guvernul Romaniei, Curtea Constitutionala, Curtea de Conturi, Consiliul Legislativ, Avocatul Poporului, de Ministerul Public si de Ministerul Finantelor Publice, indiferent de obiectul acestora, precum si cele formulate de alte institutii publice, indiferent de calitatea procesuala a acestora, cand au ca obiect venituri publice.

In ceea ce priveste actiunile si cererile privind raporturile de serviciu ale functionarilor publici si ale functionarilor publici cu statut special acestea vor fi asimilate, sub aspectul taxei judiciare de timbru, conflictelor de munca.
Unele cereri vor fi taxate, desi in trecut erau scutite de la plata

Una dintre modificarile aduse de actul normativ este introducerea taxei judiciare de timbru pentru cereri pentru care pana acum nu s-a platit nimic.

Astfel, potrivit noilor reglementari, actiunile privind stabilirea si acordarea de despagubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnitatii sau reputatiei unei persoane fizice se vor taxa cu 100 lei.

Nu vor mai fi scutite de taxa judiciara de timbru nici cererile pentru inregistrarea asociatiilor de proprietari, de locatari sau mixte. Mai precis, acest tip de cerere va fi taxat, conform noilor dispozitii, cu 20 de lei.

De asemenea, plangerea impotriva procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, precum si calea de atac impotriva hotararii pronuntate va fi taxata cu 20 lei, desi pana acum acestea au fost scutite de la plata. Mirela Oprea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie