7 noutati legislative se aplica incepand din 1 iulie. Vezi care sunt

 

Luna iulie debuteaza cu majorari. De preturi, de salarii minime, de ajutoare sociale, de amenzi. Pe langa aceste cresteri, tot astazi intra in vigoare si o serie de noi reglementari legislative importante. Ca sa fii la curent cu toate modificarile aplicabile de la 1 iulie, AvocatNet.ro iti prezinta astazi in sinteza toate acele noutati legislative care conteaza.

Modificari legislative1) Preturile la gaze cresc cu 8% pentru toata populatia

Preturile pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale, valabile incepand cu 1 iulie 2013  vor  fi majorate cu 8 % pentru consumatorii casnici, conform Ordinului ANRE nr. 46/2013.

Acelasi act normativ stabileste ca si consumatorii non-casnici vor plati cu 3% mai mult pentru gazele naturale.

2) Pragul valoric pentru imobilizarile corporale, majorat la 2500 de lei

Valoarea minima de intrare a mijloacelor fixe va fi majorata incepand de la 1 iulie, la 2500 de lei, dupa sase ani in care stagnat la valoarea de 1800 de lei. Specialistii contactati de noi sunt de parere ca masura poate fi considerata o facilitate fiscala pentru ca permite deducerea fiscala imediata a cheltuielilor cu mijloacele fixe, daca valoarea lor se situeaza sub suma de 2500 lei.

Noua valoare, aplicabila de la 1 iulie, este cuprinsa in HG nr. 276/2013 privind stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe, publicata in Monitorul Oficial nr. 313 din 30 mai 2013.

Bogdan Costea, expert contabil la Viboal-Findex, a explicat pentru AvocatNet.ro ca aceasta modificare are in principiu doar impact fiscal, in sensul ca valoarea minima de 2500 lei se refera la obligatia platitorilor de impozit pe profit/venit sa deduca fiscal valoarea achizitiilor de mijloace fixe ce depasesc aceasta suma doar prin intermediul amortizarii fiscale.

HG nr. 276/2013 prevede ca valoarea ramasa neamortizata a mijloacelor fixe  cu valoare de intrare cuprinsa intre 1800 si 2500 de lei, pe care contribuabilii le au deja in patrimoniu, se va recupera pe durata normala de functionare ramasa.

3) Se modifica modul in care sunt calculate penalitatile de intarziere

Penalitatile vor fi calculate diferit incepand din 1 iulie, cand ordonanta de urgenta care a modificat Codul de procedura fiscala la inceputul lunii iunie intra in vigoare. Potrivit actului normativ, pentru datoriile neachitate la timp, penalitatile nu vor mai fi fixe, ci se vor calcula procentual pentru fiecare zi de intarziere, fiind datorate chiar din ziua urmatoare scadentei.

Noile reguli privind penalitatile de intarziere sunt cuprinse in OUG nr. 50/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 320 din 3 iunie 2013, si se vor aplica de la 1 iulie.

Potrivit actului normativ, contribuabilii vor achita, incepand din iulie, o penalitate de 0,02% pe fiecare zi de intarziere, ceea ce ar insemna o penalitate de 7,3% anual.

Noile prevederi din Codul de procedura fiscala penalitatile de intarziere vor avea caracter sanctionatoriu si se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.

4) Salariul minim pe economie devine 800 de lei

Salariul minim brut va creste pentru a doua oara in acest an si va deveni, incepand de la 1 iulie, 800 de lei

Majorarea salariului minim pe economie la 800 de lei este prevazuta in HG nr. 23/2013, actul normativ publicat la final de ianuarie, care prevedea cresterea salariala in doua etape:

De la 700 la 750 de lei incepand cu 1 februarie
De la 750 la 800 de lei incepand 1 iulie.

Potrivit prevederilor legale, angajatorii care stabilesc salarii mai mici decat cel minim risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.000 lei.

5) De astazi amenzile de circulatie sunt mai mari

Amenzile de circulatie vor creste de la 1 iulie, astfel incat cea mai mica suma pe care o veti plati pentru incalcarea Codului rutier va fi de 160 de lei, iar cea mai mare poate ajunge si la 1600 de lei. Pentru persoanele juridice, amenzile de circulatie vor fi cuprinse intre 1680 de lei si 8000 de lei.

Majorarea amenzilor este o consecinta a cresterii salariului minim pe economie, punctul-amenda fiind calculat ca 10% din acesta.

Asadar, incepand de astazi, valoarea unui punct de amenda devine 80 de lei, iar amenzile  vor fi, in functie de gravitatea contraventiilor comise:

de 160 sau 240 de lei (clasa I);
de 320 sau 400 de lei (clasa a II);
cuprinse intre 480 si 640 de lei (clasa a III-a);
cuprinse intre 720 si 1600 de lei (clasa a IV-a);
cuprinse intre 1680 si 8000 de lei (clasa a V-a).

6) Cresc si ajutoarele sociale

Nivelul lunar al venitului minim garantat va fi majorat cu aproximativ 13%, in doua transe, prima crestere aplicandu-se de la debutul lunii iulie. Masura a fost necesara, potrivit premierului Victor Ponta, pentru a compensa majorarea preturilor la energie.

Potrivit OUG nr. 42/2013, nivelul lunar al venitului minim garantat va fi majorat, incepand cu 1 iulie 2013, de la 0,25 ISR la 0,271 ISR.

Amintim ca valoarea ISR, indicatorul social de referinta, este de 500 lei, ceea ce inseamna ca venitul va creste, intr-o prima faza, de la 125 lei, cat e in prezent, la 135,5 lei. Procentual vorbind, aceasta inseamna o crestere de 8,4%.

7) Platim mai putin pentru roaming

Utilizatorii serviciilor de telefonie mobila si internet mobil in roaming vor beneficia de tarife reduse incepand de luni, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Scaderile vor ajunge chiar si la 36%, comparativ cu tarifele aplicate in 2012.

Astfel, pentru un apel efectut in roaming utilizatorii vor plati maximum 24 eurocenti/minut + TVA, ceea ce reprezinta o reducere de 17% fata de anul trecut.

Primirea unui apel va costa pana la 7 eurocenti/minut + TVA, in scadere cu 12,5%, comparativ cu 2012.

De asemenea, trimiterea unui mesaj text va fi taxata cu maximum 8 eurocenti + TVA, cu 11% mai putin, fata de anul trecut.

In privinta descarcarii de date sau navigarii pe internet, tarifele aplicate nu vor depasi 45 eurocenti/megabyte (tarif perceput pe kilobyte utilizat) + TVA. Acest lucru reprezinta o reducere de 36% in comparatie cu 2012. Roxana Neagu, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie