Cine este romanul cu cea mai mare suprafata de teren din Romania, pe persoana fizica

 

Un proprietar de oi din judetul Hunedoara detine cea mai mare suprafata de teren din România, pe persoana fizica. Vinde anual peste 20.000 de oi la export, în special în tarile arabe.

Dumitru AndresoiMai multi români, persoane fizice, au reusit sa administreze mii de hectare de teren. Detin mii de de capete de ovine, caprine si bovine si primesc de la UE, sub forma de subventii, zeci de mii de euro, la care se adauga veniturile pe care le obtin din vânzarea produselor. Agricultura este un business profitabil, daca muncesti mult, spun acestia.

Potrivit datelor furnizate ECONOMICA.NET de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), conform ultimelor date disponibile, cel mai avut român-persoane fizica este un oier din Hunedoara. Dumitru Andresoi detine 5.445 de hectare de teren ca persoana fizica  si peste 30.000 de capete de oi. Suprafata de teren a hunedoreanului este însa de aproximativ 10.000 de hectare si nu se va opri aici. „Avem teren si pe persoana juridica. În total aproximativ 10.000 de hectare. Cu familia am vreo 20.000 de mame si 17.000 de miei. Îi tinem numai pentru carne”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Andresoi. El spune ca vinde totul pe piata libera, iar carnea de la animalele lui ajunge în proportie de 90% la export,  în tarile arabe-Siria, Arabia Saudita. „Nu exportam direct. Avem colaborari cu diverse firme. Noi ne ocupam doar de crestere. Toamna vindem cam 60% din efectiv, iar 40% ramâne pentru reproducere”, mai explica hunedoreanul, care asteapta reluarea exporturilor catre Turcia si Rusia.

A investit tot ce a câstigat

Povestea de succes a hunedoreanului a început în 2001, când a decis ca poate face un business din cresterea oilor. A pornit la drum cu 80 de capete si treptat a ajuns la zeci de mii, reinvestind an de an tot ce a câstigat. „Pâna acum am avut o crestere anuala de 40-50% a numarului de efective. Anul acesta cresterea va fi ceva mai mica, dar vom continua sa cumparam teren” a mai declarat Andresoi potrivit caruia piata externa este nelimitata. „Nu putem noi produce cât consuma ei”, apreciaza crescatorul de animale care asteapta reluarea exporturilor de carne dintre România si Turcia. „Mai este loc de crestere. Piata externa de carne de oaie si vita este deficitara. Turcia este blocata acum, dar sa vedem de la anul. Turcia este o prioritate pentru noi. Avem contacte si cu Rusia, sa vedem ce se rezolva. Oricum este greu sa fii competitiv pentru ca la noi subventia pentru o oaie matura este de 40 de lei. Este foarte putin fata de alte tari europene unde se da si 400-600 de euro la hectar”, a mai spus Andresoi. Acesta este creditat în clasamentul celor mai bogati agricultori realizat de Agrointel cu o avere estimata la 20-25 de milioane de euro. Din calculele ECONOMICA.NET, doar pentru oile mature, subventia primita de hunedorean ajunge la 800.000 de euro.

Povestea celui mai avut al doilea „baci”

Din Caras Severin vine al doilea cel mai mare proprietar de teren persoana fizica. Vasile Sauca din comuna Buchin detine 1.683 de hectare de teren si creste oi, vite si capre. „Nu cred eu ca sunt asa de mare. Sigur sunt altii mai mari”, a raspuns Sauca la apelul ECONOMICA.NET de a vorbi despre business-ul lui. Acum, caraseanul are în jur de 5.700 de ovine, peste 100 de bovine si în jur 600 de capre si spune ca „este profitabil, daca muncesti mult”. ” Noi avem afacerea asta de mici copii. De când eram la parinti ne-am ocupat cu asta. Dar din 2003-2004 ne-am extins afacerea. Pe atunci aveam vreo 1.200-1500 de capete”, ne-a declarat Sauca. Acesta îsi vinde laptele la Izvin, unde italienii de la Lact Italia produce diverse sortimente de brânza. ” Facem si brânza, dar în cantitati mici. O vindem în piata, iar în viu am vândut de paste miei, toamna vindem tineret”, explica Sauca potrivit caruia carnea lui ajunge si la export, dar prin distribuitori.

Din estimarile ECONOMICA.NET, caraseanu încaseaza anual în jur de 228.000 de euro numai pe subventia acordata de UE pe cap de ovina si caprina.

Mia jos tabelul complet cu topul celor ami mari detinatori de teren-persoane fizice, potrivit datelor APIA. Mentionam ca, potrivit Regulamentului (CE) nr. 259/2008, regulament comunitar ce se aplica cu precadere ca urmare a aderarii României la Uniunea Europeana si care cuprinde informatiile ce pot fi furnizate de catre agentiile de plati din statele membre cu privire la beneficiarii celor doua fonduri. APIA nu poate furniza informatii referitoare la cuantumul subventiilor de care au beneficiat aceste persoane.  Alina Stanciu, economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie