Regionalizarea: Kelemen Hunor, nu vrea ca maghiarii sa fie înghesuiti într-o singura regiune

 

Presedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), Kelemen Hunor, a declarat sâmbata, într-o conferinta de presa, la Sibiu, ca Uniunea doreste organizarea unui Referendum national, pentru organizarea de regiuni economice, nu administrative, UDMR militând pentru regiuni formate din 3-4 judete, iar Maghiarimea sa fie în doua regiuni, una cu judetele Harghita, Covasna si Mures, iar cea de a doua, cu judetele Satu Mare, Bihor, Maramures, Salaj.

kelemen hunor„Maghiarimea este împartita în mai multe zone, deci nu poti sa pui într-o singura regiune. Eu cred ca Harghita, Covasna si Mures trebuie sa formeze o regiune, fiindca au traditie, au legaturi istorice, au legaturi economice, din acest punct de vedere este foarte clar ca asa trebuie sa se întâmple si în Zona de Vest, eu cred ca Satu Mare, Bihor, Maramures, Salaj trebuie sa formeze o regiune. Acolo traiesc maghiari, dar traiesc în minoritate, deci nu schimba nimic o astfel de regiune”, a spus Kelemen Hunor, prezent sâmbata, la Sibiu, la Consiliul Reprezentantilor Unionali.

Liderul UDMR a apreciat ca, „maghiarimea nu poate fi înghesuita într-o singura regiune”.

‘Maghiarimea nu poate fi înghesuita într-o singura regiune, asta este important, pentru ca noi nu punem pe primul loc, argumentul etnic, dar nici nu poti sa nu tii cont de acest lucru, când vorbesti de Secuime, unde maghiarii traiesc în comunitate compacta’, a explicat Kelemen Hunor.

Acesta a spus ca la Congresul UDMR din 25 mai, de la Miercurea Ciuc, Uniunea va adopta un document în care va arata ca se opune regionalizarii administrative si este doar pentru regiuni economice.

‘Regiuni economice. Doar regiuni economice, nu administrative.(…) Nu suntem de acord cu regiuni administrative’, a aratat Kelemen Hunor.

Presedintele UDMR este pentru organizarea unui Referendum national, privind regionalizarea, altul decât cel pentru Constitutie.

‘Noi credem ca avem nevoie de regiuni de dezvoltare economica, dar aceste regiuni trebuie sa fie mai mici si mai coerente în toata tara, fiindca esecul nostru în perioada de pre-aderare si post-aderare se datoreaza faptului ca aceste regiuni au fost desenate prost. Nu au fost gândite bine. Acestea sunt ideile principale si eu cred ca trebuie sa merge la Referendum. Nu trebuie prin asumare, nu trebuie prin ordonanta, trebuie un Referendum. Nu trebuie sa îti fie frica de cetateni’, a declarat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor crede ca regionalizarea avuta în vedere de Guvern, va fi facuta doar pentru „un premier, un ministru, o coalitie”.

‘Ideea principala e ca nu credem ca România are nevoie de înca un nivel administrativ, nu are nevoie de înca un nivel birocratic între judet si centru, fiindca problemele României, problemele dezvoltarii României nu stau în lipsa acestui nivel de administratie publica. Nu credem ca trebuie golite judetele, pentru ca vrei, nu vrei, la un moment dat, daca mai înfiintezi înca un nivel administrativ, judetele vor fi golite. Pentru ca nu centrul cedeaza din putere (…) si nu faci pentru un premier, pentru un ministru, nu faci pentru o coalitie o astfel de reforma, faci pentru 30-40-50 de ani’, a criticat Kelemen Hunor.

UDMR este pentru regiuni economice formate din maxim patru judete, care sa aiba legaturi istorice si economice între ele si sa fie asemanatoare ca dezvoltare.

„Regiuni mai mici formate din 3-4 judete (…) si regiuni care au legaturi istorice, traditionale, economice ele între ele si nivel de dezvoltare asemanator, foarte apropiat, ca, daca trebuie sa concureze un judet sarac cu un judet bogat, de fiecare data, cel care este bogat, câstiga si dezvoltarea este mai semnificativa si cel care este mai sarac, ramâne în urma tot timpul. Noi am aratat cu date statistice, ca acest lucru s-a întâmplat de când au fost înfiintate aceste regiuni de dezvoltare economica si în interiorul regiunilor, între judete, dar si între regiuni, cu exceptia Regiunii Bucuresti – Ilfov si cu exceptia Regiunii cu centru Timisoara”, a opinat presedintele UDMR. agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie