Infiintarea societatilor agricole a scazut dramatic. Vezi motivele
Agricultura nu mai este un domeniu atractiv pentru intreprinzatori in ciuda desfasurarii de forte pe care au demarat-o autoritatile pentru sustinere acestui segment al economiei. In primul trimestru al anului au fost inregistrate 1.538 de societati comerciale avand ca obiect de activitate agricultura, fata de 22.167 cat au fost in aceeasi perioada din 2012.
In perioada ianuarie – martie 2013 din cele peste 1.500 de companii, 1.237 si-au inregistrat afacerile pe persoana fizica, potrivit recolta.eu.
Diferenta este extrem de mare fata de 2012, cand, in aceeasi perioada peste 22.000 de societati si persoane fizice care aveau ca obiect de activitate agricultura s-au inregistrat la ONRC.
Jucatorii din piata sustin ca aceasta scadere trebuie pusa pe seama masurilor adoptate de ministerul de resort precum: noul sistem de impozitare, incurajarea infiintarii fermelor de familie sau lipsa masurilor care sa protejeze micii intreprinzatori.
Laurentiu Baciu, seful LAPAR crede ca numarul firmelor din agricultura va continua sa scada intrucat autoritatile le ofera pe tava antreprenorilor solutii pentru a ocoli inregistrarea ca societate sau persoana fizica autorizata.
„‘Contribuie’ la aceasta situatie toate hotararile care s-au luat in ultima vreme. De la impozitare si pana la fermele familiale. Daca statul le da alte solutii, antreprenorii nu mai sunt interesati sa isi deschida firme. Ei urmaresc profitul si ii intereseaza mai putin sa intre in legalitate. Noi nu am facut nimic pentru firmele care aduc plus valoare. In cazul femelor de familie, ele trebuie inregistrate, dar nu au datorii fiscale fata de stat”, a declarat pentru Business24 Laurentiu Baciu, seful Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania.
Nici finantarea europeana nu mai convinge antreprenorii
Fermierii au la dispozitie, prin Programul National de Dezvoltare Rurala, mai multe axe care vizeaza sustinerea infiintarii companiilor in agricultura. Totusi, nici aceasta alocare nu a convins antreprenorii sa se orienteze catre afaceri in agricultura pentru ca cea mai mare parte din acesti bani pe care ii primesc de la UE se intorc tot la stat sub forma de contributii sociale sau diverse alte taxe.
„Prin PNDR pe zona IMM-urilor un tanar fermier care vrea, spre exemplu, sa aplice pentru masura 141 ferma de semi – subzistenta primeste in fiecare an de implementare a proiectului 1.500 de euro. El are obligatia sa se inregistreze ca PFA. Statul care, in loc sa sustina IMM-ul abia infiintat, in momentul in care fermierul a primit banii de la APDRP, Ministerul Muncii ii ia contributia la pensie de peste 2.800 de lei pe an. Cine mai este incurajat sa mai faca o forma juridica in conditiile in care statul doar demoleaza o constructie, nu ajuta la consolidarea ei?”, a explicat pentru Business24 Dorobantu Tudor, secretar general Agrostar Romania.
Noul sistem de impozitare: Fermierii iau cu o mana si dau cu alta
Potrivit jucatorilor din piata, noul sistem de impozitare al fermierilor ar putea fi una din cauzele acestei scaderi a numarului de PFA-uri in agricultura.
Noul sistem de impozitare urmareste fiscalizarea afacerilor a peste 600.000 de agricultori persoane fizice care primesc anual subventii, dar nu declara profit si nu platesc impozit.
Daca pana in acest an, fermierii plateau impozit pe venitul declarat, din 2013 agricultorii persoane fizice vor plati darile la stat in functie de suprafata de teren detinuta sau de numarul de animale. Taxa poate fi platita in patru rate, iar prima parte a fost platita de fermieri pe 25 martie. business24.ro.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!