Noul acord FMI impune autoritatilor locale plata arieratelor restante

 

Conditionat de FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala sa reduca deficitul bugetar prin mai buna colectare a arieratelor provenind de la autoritatile locale si a redeventelor miniere si petroliere, Guvernul, prin Ministerul Finantelor, a elaborat un proiect de ordonanta prin care forteaza autoritatile locale sa-si plateasca în termen mai scurt datoriile restante sau sa reduca lunar cuantumul lor, în caz contrar fiind pasibile de amenzi duble celor ce se aplica în prezent.

În plus, statul încearca sa scoata mai repede banii din profitul companiilor de stat, iar pentru a diminua, eventual elimina „gaura neagra” a ADS, ANAF se va ocupa de colectarea creantelor rezultate din arendari si concesiuni, precum si de încasarea redeventelor din activitati miniere si petroliere. Totodata, pentru neplata la scadenta a redeventelor miniere si a taxelor pentru activitatea miniera se datoreaza dobânzi si penalitati de întârziere.

Potrivit proiectului de act normativ, ordonanta de urgenta se impune a fi aprobata urgent si pentru evitarea intrarii în incapacitate de plata a autoritatilor administratiei publice centrale si locale, respectiv pentru evitarea declansarii unor executari silite ale autoritatilor administratiei publice locale.

Astfel, Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica în sensul ca procentul de 20% din banii proveniti de la buget se va repartiza nu numai pentru plata arieratelor, scadente de peste 90 de zile, ci si pentru cofinantarea de proiecte de dezvoltare locala sau de proiecte de infrastructura.

„Ordonatorii de credite, care înregistreaza arierate, trebuie sa reduca în fiecare luna stocul cu câte 5%, respectiv 3% fata de luna anterioara. În caz de nerespectare, directiile generale ale finantelor publice judetene si Directia generala a finantelor publice a municipiului Bucuresti sisteaza alimentarea cu cote si sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, în cazul ordonatorilor principali de credite si, de asemenea, sisteaza operarea platilor din conturile institutiilor publice finantate integral din venituri proprii. Prevederea nu se aplica daca se fac plati pentru stingerea arieratelor. În momentul în care s-a atins tinta de 5%, respectiv 3%, se înceteaza sistarea”, se arata în nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare.

Autoritatile centrale si locale nu vor putea efectua noi cheltuieli în cazul în care nu sunt achitate platile restante, amenzile pentru necuprinderea de credite bugetare în vederea stingerii platilor restante de la finele anului sau realizarea de noi angajamente fiind cuprinse între 3.000-5.000 lei, fata de 1.000- 2.500 lei în prezent.

Afrodita Cicovschi, Curierul National

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie