Rezolvarea alternativa a disputelor [ADR]
Rezolvarea alternativa adisputelor (ADR) se refera la acele metode , din ce in ce mai multe, de rezolvare a litigiilor care evita recurgerea la serviciile organelor judiciare.
Unul dintre curentele ADR considera ca orice metoda de rezolvare a conflictelor in afara variantei judiciare, intra in categoria ADR.Aici sunt cuprinse atat tehnicile consensuale cat si cele ale arbitrajului.
Un alt curent ADR este de parere ca numai metodele care implica rezolvarea disputelor pe cale consensuala intra in categoria ADR. Acesta accepta doar procedurile consensuale, adica aplicarea tehnicilor nelitigioase intr-un cadru nelitigios. Daca mijloacele ADR nu reusesc se apeleaza la metode conventionale:arbitraj sau instanta.
ADR are un caracter interdisciplinar, vizand identificarea su analiza conflictului real care a determinat aparitia disputei.Scopul este rezolvarea conflictului si nu temperarea sau amanarea neintelegerii. In ADR se doreste mai degraba o rezolvare cu caracter reparatoriu decat cu caracter retributiv.
ADR acorda importanta participarii partilor implicate la luarea deciziilor si aplicarii lor, nebazandu-se pe principii de drept sau practici cu caracter adversorial.
Obiectivele principale ale ADR sunt:
- decongestionarea instantelor;
- reducerea costurilor;
- reducerea inatrzierilor;
- incurajarea membrilor comunitatii in procesul de rezolvare amiabila a conflictelor;
- facilitarea accesului la justitie;
- rezolvarea eficienta si de lunga durata a disputelor;
- ajungerea la un rezultat onest, echitabil, eficient si durabil.
Pentru rezolvarea pe cale judiciara este imperiosa respectarea legii si a normelor procedurale.
In ADR conteaza interesele reale, dorintele si nevoile partilor.
Principalele metode de rezolvare a disputelor sunt:
- Negocierea
- Facilitarea ADR
- Medierea
- Concilierea
- Arbitrajul – partea neutra ia decizii obligatorii pentru parti.
- Instanta