Medierea in Romania

 

Medierea a aterizat, la propriu si la figurat, la noi in tara venind de peste ocean, mai precis din America.

Primele tentative de implementare a medierii in Romania dateaza din 1996, an in care Fundatia pentru Schimbari Democratice (FDC) a derulat primul proiect in domeniul medierii impreuna cu Canadian International Institute for Applied Negociation (CIIAN) si in care au fost cuprinsi mai multi reprezentanti ai profesiilor juridice si reprezentanti ai Ministerului Justitiei.

In intervalul 1999-2000, Ministerul Justitiei a derulat un program de formare a mediatorilor sustinut de Asociatia Baroului American-programul CEELI – si un proiect cu FDC, care a desfasurat un program pilot de promovare si aplicare a medierii in cadrul Judecatoriei Sectorului 3 Bucuresti.

Primul proiect de lege privind medierea a fost propus de Ministerul Justitiei in 2000, dar a intimpinat o opozitie puternica.

Introducerea medierii ca solutie pentru degrevarea instantelor si cresterea calitatii actului de justitie a fost inclusa in angajamentele de aderare a Romaniei la UE.

Datorita colaborarii dintre Ministerul Justitiei si Ambasada Americana, a fost infiintat “Centrul Pilot de Mediere “ din Craiova, la inaugurarea caruia au participat Ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, domnul Michael Guest, si Ministrul Justitiei, doamna Rodica Stanoiu.

Centru si-a inceput activitatea in noiembrie 2003, medierea fiind prestata , initial, de mediatori cu experienta din Washington DC-SUA.Centrul Pilot a fost sustinut de Centrul Cultural din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Romania si de Ministerul Justitei.

Pentru inceput la cursurile de formare initiala au fost fost chemati si scoliti gratuit cate 10 avocati din fiecare judet, in grupe de cate 40 de cursanti.Acest demers tinea cont de experienta dintr-o tara europeana, de data asta, in care avocatii au cerut ca numai ei sa poata fi mediatori.Iar apoi, tot ei, au cerut modificarea legii, lasand aceasta profesie mai degraba pentru cei care nu aveau o formare juridica.Motivul principal al acestei cereri a fost acela ca avocati foarte “bataiosi” si incisivi in instanta, dupa ce au profesat ca mediatori, s-au “inmuiat”, nemaiavand aceleasi rezultate in procese.Sunt doua activitati diferite.A fi avocat insemana sa te lupti pentru o parte cu cealalta parte.A fi mediator insemana sa te “lupti” pentru linistea,binele si consensul partilor.

In mai 2006 a aparut legea 192 care reglementeaza medierea si profesia de mediator. Aceasta lege stabileste ca profesia de mediator este una liberala, Consiliul de Mediere este un organism independent care promoveaza medierea, acrediteaza cursurile de formare initiala si continua, autorizeaza mediatorii si forma lor de organizare profesionala si intocmeste Tabloul Mediatorilor.

Aceasta lege a pornit la drum ca o lege teoretica.Firesc, in conditiile in care medierea functionase pina in acel moment intr-un cadru restras si protejat.Eu imi exprim admiratia si respectul pentru cei care au participat la elaborarea ei, pentru curajul si disponibilitatea lor de a se implica.

Odata cu aparitia cursurilor de formare acreditate de CM toti cei care indeplineau conditiile, au putut participa , contra cost, la ele.

Modificarile aduse legii initiale sunt si din practica si din nevoia de aliniere la legislatia UE.

Utilizarea medierii in Romania inseamna crearea unui climat social linistit, mai putini bani publici cheltuiti in instant(atat cu ajutorul public judiciar cat si cu cheltuielile cu instanta), facilitarea accesului la instanta prin scurtarea termenelor cauzelor,prin degrevarea instantelor de spetele pretabile medierii.

Samantele medierii au fost plantate in 1996.De atunci ele au fost ingrijite si udate ,s-au inmultit, au prins radacini si au reusit sa iasa la suprafata.Acum medierea este verde, proaspata si imbobocita.

Ai nevoie de mai multe informatii? Contacteaza-ne

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

Mesajul tau

Newsletter

Introdu mai jos adresa ta de e-mail pentru a fi la curent cu toate noutatile MediereNet!