In 30 de ani pensia de stat va ajunge la doar 16% din ultimul salariu

 

Începe să economiseşti chiar de astăzi, prin orice mijloace posibile – depozite bancare, asigurări de viaţă, fonduri mutuale, pensii facultative -, dacă vrei să ai un trai decent la bătrâneţe. În mai puţin de 30 de ani, pensia de stat va ajunge la doar 16% din ultimul salariu.

pensionariNu te baza numai pe pensia de la stat, ci planifică-ţi singur viitorul financiar! Ca să nu îţi pui mâinile în cap atunci când vei afla cu ce pensie vei ieşi după o viaţă de muncă, gândeşte-te din timp la zilele grele care te aşteaptă.

Aşa că, dacă vrei să ai un venit cât mai bun la vârsta pensionării, ar trebui să iei în calcul o pensie facultativă, care se adaugă celei de la stat şi celei private obligatorii.

Statisticile oficiale arată că, la finalul anului trecut, erau doar puţin peste 346.000 de români înscrişi în sistemul de pensii facultative, sau aşa-zisul Pilon III, dar numărul lor creşte de la an la an (avans anual de 10,56% şi 5,03% faţă de iunie 2014, potrivit ASF).

Fiecare dintre ei avea în cont, în medie, 3.000 de lei (aproximativ 670 de euro), mai mult cu 16% comparativ cu 2013. Şi mai exact, 2014 i-a adus unui român care economiseşte atât la un fond de pensii obligatorii (Pilonul II), cât şi la unul de pensii facultative (Pilonul III) o creştere medie a valorii contului de la circa 4.900 de lei, la finele lui 2013, la 6.060 de lei, la finele lui 2014.

Cei aproape 24% în plus au venit atât din creşterea contribuţiilor, cât şi din randamentele investiţionale ale fondurilor de pensii.

Citeste mai departe pe libertatea.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie