Ce probleme poate ridica fiscalizarea bacsisului?

 

Fiscalizarea bacşişului a reprezentat un subiect îndelung dezbătut nu doar în cursul ultimelor luni, până la concretizarea acestei măsuri sub forma unui act normativ. Dincolo de buna intenţie şi bacsisdorinţa de reducere a evaziunii fiscale, o astfel de măsură pare să ridice şi anumite semne de întrebare în ceea ce priveşte punerea ei în practică, aspecte care nu sunt lămurite în totalitate nici măcar după publicarea actului oficial.

În cadrul unui articol prezentat ieri, am enumerat măsurile adiacente fiscalizării bacşişului, stabilite clar, prin reglementări legislative oficiale. Dacă o mare parte dintre acestea erau cunoscute încă din faza de proiect, instituţiile implicate în parcursul legislativ al actului şi reprezentanţii acestora făcând publice numeroase informaţii, OUG nr. 8/2015, publicată ieri în Monitorul Oficial, nu pare să lămurească integral aspectele privind implementarea şi fezabilitatea acestor măsuri.

Iată doar câteva dintre problemele pe care le poate ridica fiscalizarea bacşişului, astfel cum este reglementată, la ora actuală.

1. Impozitarea

După cum am menţionat anterior, în cadrul declaraţiilor de presă susţinute de Executiv săptămâna trecută, după aprobarea proiectului de act normativ, acesta a precizat că bacșișul primit se va impozita astfel:

  • dacă bacşişul NU se împarte la angajaţi – impozitare ca profit al operatorului economic, cu 16% sau 3% în cazul microîntreprinderilor;
  • dacă bacşişul se împarte la angajaţi – impozitarea la nivelul angajatului cu 16%, impozit pe venit din alte surse, prin reţinere la sursă. Pentru bacşiș nu vor fi oprite TVA şi contribuţii sociale.

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie