Decizie CJUE: Proprietarii unui autoturism nu pot fi scutiti de statul roman de la plata taxei auto chiar daca acestia au platit o taxa asemanatoare

 

Proprietarii unui autoturism nu pot fi scutiti de statul roman de la plata taxei auto chiar daca acestia au platit o taxa asemanatoare declarata incompatibila cu dreptul Uniunii Europene, a stabilit Curtea de Justitie a UE printr-o hotarare, informeaza avocatnet.ro.

cjueHotararea CJUE a fost data in Cauza C-76/14 (Mihai Manea impotriva Institutiei Prefectului din judetul Brasov) si se arata ca dreptul UE este incalcat in momentul in care statul scuteste de plata taxei auto proprietarii ale caror masini deja au fost inmatriculate in tara, daca pentru acestea s-a platit o taxa aplicabila anterior care a fost declarata incompatibila cu Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE).

„Nu se opune ca un stat membru sa instituie o taxa pe autovehicule care se aplica autovehiculelor rulate importate cu ocazia primei lor inmatriculari in acest stat membru si autovehiculelor deja inmatriculate in statul membru respectiv cu ocazia primei transcrieri in acelasi stat a dreptului de proprietate asupra acestora din urma; ca se opune ca statul membru respectiv sa scuteasca de aceasta taxa autovehiculele deja inmatriculate pentru care a fost platita o taxa in vigoare anterior declarata incompatibila cu dreptul Uniunii”, se arata in hotararea CJUE.

In Romania, in Codul fiscal o taxa speciala pentru autovehicule a fost introdusa cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2007 (taxa de prima inmatriculare). Incepand cu 1 iulie 2008 a fost introdusa taxa pe poluare pentru autovehicule care a fost inlocuita incepand cu 13 ianuarie 2012 cu taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. In Legea nr. 9/2012 se specifica si faptul ca proprietarii de autovehicul au obligatia de a plati taxa pentru emisiile poluante si la prima vanzare a masinilor inmatriculate in tara, pentru care nu s-a platit taxa speciala sau cea pentru poluare, dispozitie suspendata in perioada 31 ianuarie 2012 si 1 ianuarie 2013.

Atat taxa pe poluare, cat si taxa pentru emisiile poluante au fost declarate incompatibile cu dreptul UE de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Decizia in Cauza C-76/14 a fost motivata de judecatorii CJUE prin faptul ca scutirea de taxa auto a masinilor pentru care s-a achitat o alta taxa asemanatoare declarata incompatibila cu dreptul UE nu poate sa inlocuiasca restituirea, cu tot cu dobanda, a taxei incompatibile, iar o astfel de scutire favorizeaza vanzarea autoturismelor din Romania si descurajeaza importul autovehiculelor similare.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie