In ce situatii inspectorii fiscali pot urmari o persoana fizica?
Avalanșa de controale organizate de Antifrauda Fiscală la sute de firme naște o întrebare legitimă: în ce situații inspectorii fiscali pot urmări o persoană fizică pentru a-i lua banii cerându-i să plătească taxe, impozite și penalități?
Impozitele mari din România îi fac pe cei care plătesc și pe cei care obțin venituri să caute soluții pentru a evita plata taxelor. Fiscul, însă, face tot posibilul ca să descopere aceste situații și poate urmări și persoanele fizice, nu numai firmele, pentru a le impune să plătească prejudiciul plus penalitățile aferente.
„Persoanele fizice pot fi urmărite de către ANAF pentru neplata taxelor atunci când acestea sunt subiect într-un raport juridic fiscal, iar sarcina pentru declararea și plata acestor taxe revine și persoanei fizice ori, atunci când, în urma verificării situației fiscale personale, se constată că există o discrepanță între veniturile declarate de persoana fizică și situația materială a acesteia”, ne-a explicat Eugenia Ion, consultant în domeniul taxelor la Contexpert.
Averile mari și banii negri, în vizorul ANAF
Persoanele fizice asupra cărora se îndreaptă în primul rând atenția inspectorilor fiscali sunt românii bogați, pentru verificarea cărora a fost înființată o direcție specială în cadrul ANAF.
Astfel, se pot aștepta oricând să fie controlați de Fisc românii care au averi declarate de peste 20 milioane de euro, cei care au afaceri mari în țară și în străinătate, precum și cei care prezintă o diferență de 10% sau minimum 50.000 de lei între veniturile declarate și cele reale. În plus, un alt principiu după care Fiscul selectează destinatarii controalelor este accesul acestora „la scheme de planificare și consultanță fiscală”, prin care pot beneficia de sfaturi în legătură cu „optimizarea fiscală”, a spus Eugen Șerban, director în cadrul Direcției Verificări Fiscale din ANAF.
Citeste articolul integral pe evz.ro
Comentarii oprite
Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.