Statul roman a recuperat doar 1% din prejudiciile constatate de instante
Cinci miliarde de euro ar trebui să recupereze statul român de la cei care au încălcat legea şi au fost condamnați definitiv. Până acum, doar 1% din prejudiciile constatate de instanţe s-au întors în buget. Soluția guvernului este înființarea unei agenții care să se ocupe doar de executarea de terenuri, case și conturi.
Pe lista Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate figurează şi cel mai bogat român. Statul are de recuperat 200.000 de euro şi judecătorii au pus sechestru pe toată averea lui Ioan Niculae, estimată la 1,1 miliarde de euro.
Interagro este perla coroanei afacerilor conduse de Ioan Niculae. Vânzarea sediului central al Interagro ar acoperi de 50 de ori prejudiciul. Şi totuşi nu e singurul bun pe care s-a pus sechestru. Ioan Niculae deţine şi singurul hotel de 5 stele din sudul litoralului. Complexul valorează 20 de milioane de euro, astfel că simpla confiscare a unui etaj din clădire ar acoperi tot prejudiciul.
Tot din vânzarea unor imobile ar urma să fie recuperat şi prejudiciul de 60 milioane de euro din dosarului privatizării Institutului de Cercetări Alimentare în care Dan Voiculescu este condamnat la 10 ani de închisoare. De peste un an, statul se pregătește să scoată la vânzare sediul în care funcționează televiziunile trustului Antena Group, sediul GRIVCO și clădirea Intact Media, un turn de sticlă cu 10 etaje.
Există însă numeroase alte cazuri în care inculpaţi au vândut tot ce aveau pe numele lor înainte să fie condamnaţi definitiv.
Victor Ponta, premierul României: Știți, de la domnul Ioan Becali, condamnat în 2012, trebuie recuperată suma de 17 milioane de lei. Nu figurează cu niciun fel de bun, nu se va recupera niciun leu, neavând bunuri.
Un test pentru noua agenţie va fi să recupere averea celor care au bunuri sau conturi în afara ţării.
Mihai Necolaiciuc ar trebui să restituie statului 2 milioane de euro după ce a cumpărat pentru CFR pahare de cristal, costume de scafandru şi milioane de trandafiri. Problema e că o parte din averea fostului director e peste mări şi ţări, tocmai în Statele Unite ale Americii.
Noua instituţie ar trebui să fie înfiinţată peste 30 de zile. Agenţia Naţională pentru Administrarea Bunurilor Sechestrate se va afla în subordinea Ministerului Justiţiei şi va avea doar 30 de angajaţi. digi24.ro
Comentarii oprite
Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.