Perioada in care angajatii isi pot lua concediul de odihna neefectuat a fost extinsa
Neefectuarea concediului de odihna la care au dreptul angajatii nu mai atrage pierderea lui. Legea nr. 12/2015 care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 52 din 22 ianuarie si intrata in vigoare in 25 ianuarie extinde perioada in care angajatorul este obligat sa acorde zilele de concediu. Mai exact zilele de concediu neefectuate vor fi acordate intr-o perioada de 18 luni, incepand cu anul urmator.
„In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual”, se arata in Codul muncii.
Inainte de aceasta modificare angajatorul trebuia sa acorde concediu pana la sfarsitul anului urmator. Practic perioada in care angajtul isi poate efectua concediul a fost extinsa cu sase luni.
Compensarea in bani a zilelor de concediu neefectuate se poate face doar la incetarea contractului individual de munca. De retinut este faptul ca sarbatorile legale in care nu se lucreaza sau zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu pot fi incluse in concediu.
De asemenea concediul medical nu afecteaza durata concediului de odihna. Mai mult, perioadele de incapacitate temporara de munca, cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav sunt considerate vechime in munca. Doar concediul fara plata va fi scazut din vechime cu exceptia celui luat pentru formare profesionala.
Concediul de odihna anual este un drept garantat tuturor salariatilor potrivit Codului muncii scrie avocatnet.ro
Comentarii oprite
Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.