De ce este necesara o noua Strategie Energetica?

 

Nici documentul din 2007, nici cel actualizat în urmă cu patru ani nu mai corespund realităților actuale. În rândurile de mai jos, vă explicăm de ce este necesară o nouă strategie și pe ce ar trebui să se bazeze.

energieNici bine nu s-a uscat cerneala pe strategia energetică realizată în 2007, că din următorul an, dar mai ales din 2009, toate planurile și previziunile au fost date peste cap. Mai toate proiectele mari din acest sector au intrat în impas sau au fost abandonate. Dacă în anul de grație 2007 se discuta despre a doua centrală nucleară a României și despre realizarea grupurilor 3 și 4 de la Cernavodă, ultimele două intrate în funcțiune în 2016-2018, iată că acum se află sub semnul întrebării unitățile 3 și 4 de la Cernavodă. Iar asta în situația în care estimările prevăd o scădere anuală a consumului de electricitate și nicidecum o creștere anuală de 2-3%, așa cum era prevăzut în strategia din 2007.

Totuși, actualul ministru al energiei susține că „România are o strategie energetică naţională, adoptată în 2007, care este valabilă până în anul 2020“. Cât adevăr este aici vă lăsăm pe dumneavostră să apreciați. Ce-i drept, noul ministru Andrei Gerea susține că, prin septembrie sau octombrie, România ar putea avea o nouă strategie energetică națională.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie