Accesul la dosar

 

Într-un articol citit recent pe internet, autoarea spune: „Cu toate că nu am avut dreptul de acces la acest dosar litigios civil…”.

dosareEroare. Poate nu i s-a acordat sau respectat acest drept; poate nici nu a îndrăznit să gîndească în sensul că l-ar avea. În realitate, deşi în România totul este secret şi nimic nu este transparent, cel puţin în practică, veţi fi uimiţi să aflaţi că acest drept există în lege (Codul de procedură civilă).

Iată:

Vechiul Cod:
Art. 148 – ”(1) La cerere, grefa va elibera copii de pe încheierea de şedinţă, de pe hotărâre sau dispozitiv sau de pe celelalte înscrisuri aflate la dosar.
(…)
(3) În cazul când dezbaterile s-au urmat în şedinţă secretă, alte persoane decât părţile nu pot dobândi copii de pe încheieri, expertize sau declaraţii de martori decât cu încuviinţarea preşedintelui.”

Va să zică, oricine, nu numai părţile.

Am fost şi eu uimit să descopăr acest articol, pentru că ni s-a băgat mereu în cap că nu e voie, că trebuie să dovedeşti un interes… Ei bine, nu. Odată ce şedinţa de judecată este publică, dosarul este la fel de public şi accesibil oricui. Evident, în regimul de siguranţă regulamentar, ştiut fiind că au existat unii care pur şi simplu au mestecat şi înghiţit acte din dosar.

Noul Cod a preluat această prevedere întocmai, la art. 538.

Mergînd la instanţă cu o astfel de cerere, arhivara probabil vă va întreba dacă sînteţi parte în dosar sau/şi puteţi dovedi vreun interes. Să nu o condamnaţi prea tare, aşa a primit dispoziţie. Nu este exclus să vă arate şi un text, un regulament ori ceva asemenea. Ţineţi minte: un asemenea text s-ar putea chiar să existe, dar eu refuz şi să-l caut, pentru că ar adăuga la lege, ceea ce nu este permis.

Iar jurnaliştii sînt primii care ar trebui să stăpînească aceste principii şi să le folosească în interesul cititorilor nejurişti.

Gheorghe Moroşanu, Judecător pensionar

juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie