Poti pierde pensia de urmas daca obtii si alte venituri?

 

Pensia de urmaş se acordă copiilor şi soţului supravieţuitor, în condiţiile în care susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii, potrivit articolului 83 din Legea pensiilor nr. 263/2010 actualizată.

bani numaratiÎn cazul copiilor, vârsta până la care poate beneficia de pensie de urmaş este de 16 ani. Continuarea studiilor într-o formă de învăţământ organizată în conformitate cu legea înseamnă acordarea pensiei de urmaş până la terminarea studiilor, dar cel mult până la 26 de ani.

Totodată, în cazul în care copilul are o invaliditate de orice grad, dacă aceasta s-a ivit până la împlinirea vârstei de 16 ani, respectiv 26 de ani, acesta beneficiază de pensie de urmaş pe toată perioada invalidităţii, potrivit articolului 84 din legea citată anterior.

În ce condiţii se pot obţine venituri dacă primeşti şi pensie de urmaş?

Veniturile de natură salarială se pot cumula cu pensia de urmaş în cazul copiilor fără nicio condiţionare: „Începând cu 1 ianuarie 2011, copiii, beneficiari ai unei pensii de urmaş, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, indiferent de nivelul acestora”, potrivit art. 118 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Citeste mai departe pe legestart.ro

Cuvinte cheie: , ,

Comentarii oprite

Ne pare rău! Publicarea de comentarii nu este permisă.

Distribuie